Blog

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen

Commentaar Vrouwenpartij: Desinvesteren in onze toekomst het beste idee, niets beters kunnen verzinnen?
Een geniaal idee in het kortetermijndenken: 12,6 miljard besparen met 27 tot 52 miljard verminderde groei als gevolg. Wij regeren maar korte tijd dus een goede indruk geven met veel besparen en de toekomst opzadelen met een lagere economische groei?

Korten op onderwijs en innovatie en kunst en lezen?
Korten op onderwijs: hoe kom je erop? Korten op onderwijs krijg je als je niet meer op D66 stemt. Mensen dommer maken of houden voor politiek gewin? Geen probleem als je niet wilt dat mensen slimmer worden dan jij, toch? En we willen toch af van die vermaledijde elite? Wie heeft dat bedacht als geniale strategie? Hoe heeft Pieter Omzigt hiermee ingestemd? Moeten de miljarden nog uit te betalen in de kindertoeslagen affaire betaald worden uit de korting op het onderwijs budget?

Korten op innovatie: nogmaals, hoe kom je erop? Sinds wanneer is innoveren het probleem van Nederland? Als afsplitsing van Philips is ASML het grootste bedrijf ter wereld geworden dat chipmachines maakt. Een omzet van een kleine 30 miljard (3% van het totale BBP van Nederland) en een beurswaarde gelijk aan 30% van het totale BBP van Nederland. NXP semiconductors is ook een afscheiding van Philips en is 65 miljard op de beurs waard (meer dan de waarde van Philips). Of Adyen dat al 50 miljard waard is. Nog meer blijven innoveren, waarom?

Korten op Kunst is een barbaarse gedachte. Nederland bekend over de hele wereld om Van Gogh, Rembrandt, Mondriaan, Appel, wil de bijdrage aan kunst verlagen. Dat is spugen in de bron waar heel Nederland en de rest van de wereld uit drinkt.
Is dit misschien het idee om het aantal toeristen dat Nederland elk jaar bezoekt, te weten 20 miljoen, terug te dringen? Het wordt veel te druk en ze leveren maar een kleine 40 miljard op, een schijntje op de 1000 miljard van heel Nederland. Maar wel veel als we het vergelijken met de besparing van 2 miljard per jaar waar het komende kabinet op uit is. Ach, wat zeggen cijfers eigenlijk als je daar niets mee hebt.

Korten op lezen is geen idee dat een weldenkend mens kan opperen. Nu al is een derde van de 15-jarigen laaggeletterd. Ontlezing bevorderen is een misdaad tegen de menselijkheid, vindt de Vrouwenpartij. We gaan steeds langer leven en dat krijgt binnenkort een boost met medicijnen ontwikkeld met AI. Met een liefde voor lezen kun je zo een tiental extra jaren gemakkelijk en plezierig aan.
En hoe zit dat nou, kabinetspartijen, met die elite die kan blijven genieten van kunst en lezen?
Onderdeel van een nieuw sociaal contract waar nepnieuws gratis blijft?

Voorop lopen, van ouds als gidsland 
Maar ja, we lopen zo wel weer voorop als gidsland met een rechts-extremistische regering in aanbouw. Lekker botsen met de EU-regels en denken dat we ermee kunnen wegkomen. Alles wat dan toch in Brussel vastloopt is de schuld van de EU en de linkse idealisten. Ons treft geen blaam.
De vraag is dan toch: komen we nog verder dan terug naar 130 km, halvering van de eigen bijdrage, 8 euro 20 extra per maand voor de minstbedeelden en geen gedwongen uitkoop voor boeren? Zet dat de nodige zoden aan de dijk om vrolijk van te worden?

Lees hier het artikel: Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
Bron: fd.nl
Marijn Jongsma
27 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen

De plannen van de nieuwe coalitie voor onderwijs, wetenschap en innovatie kosten Nederland aan misgelopen economische groei ruim twee keer zoveel als de besparingen die ermee gerealiseerd worden. Dat concludeert Rabobank op basis van eigen berekeningen.
Economen van de bank schatten de ‘ombuigingen’ in onderwijs en innovatie op cumulatief €12,6 mrd tot 2031. De bezuinigingen werken langer door, omdat ook het mes is gezet in regelingen die bij ongewijzigd beleid na de kabinetsperiode nog zouden bestaan. In de berekening zijn alleen de maatregelen opgenomen die volgens de bank aantoonbaar tot meer kennis en innovatie, een hogere arbeidsproductiviteit en dus een hoger bbp leiden.

Conservatief

Omdat de effecten van dit beleid pas na langere tijd zichtbaar worden, rekent Rabobank over een periode tot en met 2040. In dat tijdvak loopt Nederland door de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord minimaal €27 mrd aan bruto binnenlands product (bbp) mis. ‘Reken je iets minder conservatief, dan zit je op €52 mrd’, aldus Rabobank-econoom Hugo Erken. ‘Het gaat uiteindelijk ook om de precieze verdeling van de ombuigingen. Maar puur op basis van historische statistieken zie je dat het effect bepaald niet verwaarloosbaar is.’
Het gaat om ingrepen in het onderwijs, zoals afschaffing van de subsidieregeling voor brede brugklassen en bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap. Verder wordt het Nationaal Groeifonds — dat investeert in innovatieve bedrijven — ontmanteld en krijgt het Fonds Onderzoek en Wetenschap minder te besteden. Daartegenover staat dat overheidsparticipatiebedrijf Invest-NL er in drie jaar tijd €1 mrd bijkrijgt. Rabobank telt onder meer de afschaffing van de maatschappelijke diensttijd niet mee omdat de economische waarde daarvan moeilijk is in te schatten.
Erken vindt dat de discussie over het hoofdlijnenakkoord te veel gaat over de koopkracht- en groeieffecten op de korte termijn, terwijl de financiering van allerlei maatregelen op langere termijn ten koste gaat van de groei. ‘Nederland scoort slecht met leesvaardigheid onder jongeren, de groei van de arbeidsproductiviteit is laag. Dat zijn allemaal tekenen dat er iets moet gebeuren, maar de coalitie komt weg met bezuinigingen op investeringen die het tij kunnen keren.’

Harry Potter

Dat komt volgens Erken, zelf gepromoveerd op groeimodellen, mede doordat het Centraal Planbureau (CPB) de schade van lagere uitgaven aan onderwijs en innovatie niet meeneemt in de doorrekeningen, net zomin als de baten van hogere uitgaven overigens. 
‘Natuurlijk weet je niet precies waar die gelden aan uitgegeven gaan worden, net zomin als je met een klimaatmodel precies kunt voorspellen waar er overstromingen komen’, zegt Erken. ‘Maar je kunt wel degelijk iets zeggen over het gemiddelde effect van zulke ingrepen. En als je die niet wilt of kunt kwantificeren: wijd er op zijn minst een kwalitatieve passage aan dat dit hoofdlijnenakkoord economisch niet verstandig is.’
Het CPB past modellen pas aan als de relaties tussen maatregelen en economische groei wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd, reageert een woordvoerder. ‘Hoe bepaal je de groeibijdrage van een investering in kwantumtechnologie’, vroeg directeur Pieter Hasekamp zich eerder af in een opiniestuk in het FD.

Onderdirecteur Jeroen Hinloopen repte eerder dit jaar in een column (‘Harry Potter woont niet in Den Haag’) op de CPB-site over de regelmatige verzoeken ‘om modellen te bouwen met magische investeringsknoppen voor innovatie, voor defensie, voor onderwijs, voor preventie, voor, inderdaad, iedere sector met een branchevereniging die voor die sector opkomt’. Die knoppen horen volgens Hinloopen thuis in ‘het sprookjesboek over economisch wensdenken’.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024