Blog

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’

Commentaar Vrouwenpartij: het kabinet viel op basis van de vermoedens van duizenden betrokkenen in nareis op nareis (volgens de leider van de VVD). In werkelijkheid bleek het te gaan om tientallen gevallen. Een overdrijving van 100 maal die geen partij door had? Vrijwillige of moedwillige oogkleppen?
De cijfers waarop de ZZP wet zich baseert liggen 10 maal hoger dan de werkelijkheid is, blijkt uit onderzoek verbonden aan de Erasmus Universiteit. Niet 30 tot 40% maar 3%.

Het grote waarom
De werkelijke reden waarom het aantal ZZP’ers teruggedrongen moet worden is dat een ZZP’er terug in dienst, de belastingdienst meer oplevert dan een zelfstandige ZZP’er. Het draait weer niet om fraude, maar om inkomsten voor de belastingdienst. Is het weer zoals bij de toeslagenaffaire: ‘we hebben het gevoel dat…’? En een hele bevolkingsgroep, dit maal van 1,7 miljoen ZZP’ers, moet bewijzen dat ze geen fraude pleegt en niet gedwongen hoeft te worden weer in dienst te treden?
De onmenselijke aanpak blijft ook hier de boventoon voeren.
Onder het mom van dat het beter is voor iedereen?
Een loonslaaf blijven is veel beter voor alles?
Een grotere verantwoordelijkheid nemen moet ontmoedigd worden?
Meer vrijheid leidt maar tot minder(e) controlemogelijkheden en misschien wel tot chaos?
We hebben niet geleerd van de gevolgen van het diepe wantrouwen van burgers in de overheid?
Geen rekening houden met mogelijk 1,7 miljoen tegenstemmers, wiens bestaan met de wet onzekerder wordt gemaakt?
Wie weet wat erna nog uit de hoge hoed tevoorschijn gaat komen?
Geen idee wat het doet voor onze economie als bedrijven risico-mijdend worden? Risico-mijdend gedrag leidt tot economische groei is ons inziens niet de theorie? Allemaal om die 3%?
Gaat het ons weer miljarden belastinggeld kosten om de zaak recht te brijen? Een prachtig studievoorbeeld van ‘wishful thinking’ politiek?

De toekomst van onze economie ligt bij de ZZP’er
Een persoon die de moed en durf heeft om de verantwoordelijkheid (over) te nemen over zijn werk en over zijn bestaan is de held van nu en morgen. Je eigen leven en werk in eigen handen nemen is het nieuwe ideaal. Niet een illusoir ‘ZwitserLeven’ dat ons wijsgemaakt is. Bij het ideaal hoort ook zinvol kunnen doorwerken als ZZP’er na je 67ste jaar met continuering van de broodnodige menselijke contacten. Ook na ons pensioen doen we gewoon mee als altijd. Hoeveel levert het de economie op in BNP als een ZZP’er doorwerkt? Wij als Vrouwenpartij weten zeker dat dit niet meegenomen wordt in de voorspel modellen.
De nieuwe ZZP-wet is niet van deze tijd en hoort in de prullenbak te eindigen. Het ZZP’er-schap dient juist gestimuleerd te worden om een, voor veel mensen, meer zinvol leven te kunnen opbouwen.

Universeel basisinkomen en de ZZP’er
Onze Vrouwenpartij promoot al sinds haar bestaan het universeel basisinkomen (UBI). Het ZZP’er-schap past daar perfect bij. Een universeel basisinkomen en het vrije ZZP’er-schap is de toekomst van een vrij volk en de ultieme manier om het vertrouwen van de bevolking in de overheid tot ongekende hoogte te brengen.P.S. in de 60’s kwam de bevrijding van het individu (en de vrouw) uit de macht van de Kerk en het ‘establishment’. Is het toekennen van een basisinkomen aan elk individu niet een volgende stap in die bevrijding? Een volgende evolutionaire stap? Je met hand en tand verzetten tegen een onomkeerbare evolutie kan niet anders dan een verloren zaak worden en uitlopen op een fiasco.

PS: Toevoeging op 11 juli 2024 uit de Volkskrant:
‘Uit de factsheet van de vijfde ZEA (de Zelfstandigen Enquête Arbeid van TNO in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) blijkt in 2023 dat bijna de helft (42 procent) als zelfstandige is gaan werken ‘om zelf te kunnen bepalen hoeveel en wanneer zij werken’. Er is een héél klein aantal mensen (2,4 procent) dat ‘omdat de werkgever dat wilde’ als reden opgeeft.’
Ons commentaar: “Dat is 40.000 schijn-zelfstandigen op 1,7 miljoen ZZPers en 1.660.000 potentiële slachtoffers van slecht beleid.”


Lees hier het artikel: ‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’

Bron: fd.nl
Lien van der Leij
8 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’

Veruit de meeste zzp’ers zijn om positieve redenen voor zichzelf begonnen, blijkt uit onderzoek.
Krachtens de nieuwe conceptwet-zzp kunnen drie à vier op de tien zelfstandigen straks aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst bij hun opdrachtgever. Het percentage dat zegt gedwongen zijn eigen arbeid op freelancebasis aan te bieden ligt echter vele malen lager. 
Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Seor in opdracht van uitzendkoepel NBBU, die veel leden heeft die zzp’ers bemiddelen. Het aan de Erasmus Universiteit gelieerd bureau rekende opgehaalde loongegevens uit 2018 om naar 2023-prijzen om te komen tot uurtarieven per sector. Voor 30% tot 40% van de zzp’ers met zakelijke opdrachtgevers valt die lager uit dan de ruime €32 per uur die de nieuwe wet als grens hanteert. Dat betekent dat zij het voordeel van de twijfel krijgen als ze de status van werknemer opeisen. Aan de opdrachtgever om het tegendeel te bewijzen.

Huiverig

Het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en de hervatting van de handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst volgend jaar leidt tot veel onrust onder zelfstandigen. Zij vrezen voor het voortbestaan van hun praktijk omdat opdrachtgevers huiverig worden om hen in te huren. Zo heeft de NOS recent aangekondigd zijn beleid rondom freelancers ‘ingrijpend’ aan te passen.
‘We veroorzaken in een krappe arbeidsmarkt straks weer onnodig gedoe’, waarschuwt NBBU-directeur Marco Bastian. NBBU, dat fel gekant is tegen de conceptwet, heeft het onderzoek besteld om duidelijkheid te scheppen rondom de positie van zelfstandigen. ‘Het debat wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’, zegt Bastian. ‘Mede daarom is een beeld ontstaan dat ongeveer elke zzp’er met een mes op de keel zelfstandige is geworden. Maar dit rapport laat zien dat het om een heel klein percentage gaat; slechts 3%.’

Dat getal slaat op het percentage dat in de nieuwste CBS-zelfstandigenenquête aangeeft dat ze zzp’er zijn geworden omdat hun werkgever dat wilde. Daarnaast zegt 8% van de ondervraagden zelfstandige te zijn wegens ontslag of omdat hun contract niet is verlengd. Maar veruit de meeste zzp’ers zijn om positieve redenen voor zichzelf begonnen, constateert Seor: omdat ze zelf willen bepalen hoe zij hun werk inrichten (47%), een betere werk-privébalans willen (26%) of omdat ze meer kunnen verdienen (29%).


Boterham

Opvallend noemt Bastian de grote groep 55-plussers – 270.902 – die aan het werk is als zelfstandige, meer dan een kwart (25,9%) van het totaal.  Juist die groep dreigt in het nauw te komen als een nieuw kabinet de zzp-plannen doorzet, zegt hij.
‘Er zijn nog redelijk veel ouderen die relatief duur zijn om in dienst te nemen, hetzij door cao-vereisten of door pensioenverplichtingen. Als zelfstandige kunnen zij nog een goede boterham verdienen en een waardevolle bijdrage leveren op de arbeidsmarkt. Die bescherm je niet door hen in dienst te dwingen. Want als ze langer dan vijf jaar eruit zijn geweest, duurt het weer tien jaar tot zij weer hun maximale sociale rechten hebben opgebouwd.’
Zelfstandigen zijn niet zielig, is Bastians boodschap. ‘Het merendeel zoekt uit eigen motivatie het zzp-schap op. Het is belangrijk dat de politiek genuanceerd naar deze cijfers kijkt. Dat iedereen voor zijn eigen welbevinden een dienstverband voor onbepaalde tijd moet ambiëren is in de huidige krappe arbeidsmarkt een achterhaald begrip.’


De zelfstandigenpopulatie is buitengewoon divers. Het Seor-onderzoek omschrijft de zzp’er als iemand met enig inkomen als zelfstandige die geen personen in dienst heeft. De categorie dga’s omvat ook zzpérs met een bv die zij gebruiken voor fiscale of privaatrechtelijke doeleinden (zo’n 40%)


Zzp’ers met een inkomen onder de €20.000 zijn vaak jong (onder de 25) of 55-plussers die nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt. Onder inkomen wordt verstaan: het bruto-jaarinkomen uit alle inkomstenbronnen, waarbij het zzp-inkomen het hoofdinkomen is.

Inkomens verschillen sterk per sector. Ruim de helft van de zzp’ers in de horeca, cultuur, sport en recreatie een jaarinkomen onder de €20.000. Zzp’ers met de hoogste inkomens werken vaak in de communicatie, specialistische zakelijke dienstverlening en financiële instellingen.


30% á 40% van de zzp’ers verdient een uurloon waar volgens het wetsvoorstel VBAR de omgekeerde bewijslast voor geldt. 30% verdient meer dan de grens die ooit werd voorgesteld voor een zelfstandigenverklaring. Dat plan bleek onwerkbaar.


11% van de zzp’ers die winstaangifte doet voor de inkomstenbelasting laat zich bemiddelen. Daarvan werkt 6% via een intermediair en 4% via een platform. Één procent gebruikt allebei.

Hoger opgeleiden en jongeren verdienen als werknemer relatief vaker bij.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024