Blog

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant

Commentaar Vrouwenpartij: is dit mannenlogica? Samenwerken om de samenwerking om zeep te helpen? Vreemde lui die patriotten. Samen tegen elkaar?
Het bewijst weer dat rechts-radicalen geen hoge hoed op hebben van gezond verstand en de onderbuik hen regeert. Hoe lang leven heeft de onderbuik nog?

Brexit: het voorbeeld van verbreken van samenwerking
Het voorbeeld van de Brexit ramp is nog niet neergedaald bij de patriotten. De positie van Engeland in de wereld duikelt met de dag verder omlaag. De economie en de gezondheidszorg staan er slechter voor dan ooit, terwijl er geen Brexit voordelen zijn aangetoond en de verantwoordelijke partij voor de Brexit is gedecimeerd in de verkiezingen. Weet waaraan je begint patriotten. ‘Bezint eer ge begint’ is het aloude spreekwoord.

Gelukkig is er ook een andere kant
De hoop dat de anti-Europa patriotten een deuk in een pakje boter kunnen slaan is gering. Het zal weer veel geschreeuw en weinig wol betekenen. Een drama voorstelling voor de bühne, maar wel met veel interne ruzies en schandalen. Nodig om duidelijk te maken dat het rechtsradicalisme geen toekomst heeft en dat samenwerking juist de waarde is die de wereld nodig heeft om succesvol te overleven. Een laatste stuiptrekking zodat de leugen het leven kan laten en positief nieuws de boventoon kan gaan aanvoeren.

Intrinsieke Waarden nemen de leiding 
Eenheid, harmonie en samenwerking zijn de waarden van de Vrouwenpartij. Het zijn eeuwige en universele waarden die horen bij ons bestaan als mens en daar kunnen tijdelijke oprispingen van tegenstellingen niet tegenop. De tijd dat waarden het gaan winnen van negativiteit is aanstaande en wij zien een blijheid van leven als gevolg en vervolg.
In de nabije toekomst verdwijnt meer dan 50% van de banen door AI en robotisering, wat ons heel veel vrije tijd zal opleveren.
Een universeel basisinkomen wordt de basis in ons leven, waardoor we kunnen kiezen voor een vrij en betekenisvol leven in een zo goed als stressloze samenleving.
Onze gezondheid kan tot op celniveau gecontroleerd en beschermd worden en lichamelijk lijden kan tot een minimum worden beperkt.
Onze kinderen en kleinkinderen zullen niet meer terecht komen in een ratrace van likes en kunnen kiezen uit duizenden interessegebieden.
Geld verdienen zal haar betekenis verliezen en een zinvol bestaan zal de plaats van geld gaan innemen.
Elke persoon is uniek en die uniekheid is de rijkdom van die persoon die hij/zij kan delen met zijn/haar omgeving en samenleving.

Lees hier het artikel: De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand

Bron: volkskrant.nl
Marc Peeperkorn
9 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand

Met tromgeroffel kondigden ze zich deze week aan: de Patriotten voor Europa, de nieuwe radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement, waarbij ook de PVV is aangehaakt. Maar het valt te bezien of ze een vuist kunnen maken.

Ze willen de Europese Unie van binnenuit afbreken: de Patriotten voor Europa. De nieuwe radicaal-rechtse, anti-Europese fractie in het Europees Parlement claimt daarom macht en invloedrijke posities. Een begrijpelijk streven voor de combinatie van onder meer PVV, Fidesz (Hongarije), Rassemblement National (Frankrijk), Lega (Italië), Vox (Spanje) en FPÖ (Oostenrijk,) maar vooralsnog is het tot mislukken gedoemd.

Maandag viel daar nog niets van te merken, het was feest bij de presentatie van de nieuwe Patriotten-fractie. Het woord ‘historisch’ viel veelvuldig om de oprichting van de nieuwe club van ‘soevereinen’ luister bij te zetten. De nieuwe fractie keert zich in haar eigen woorden tegen ‘de dictatuur van de EU’‘tegen de hegemonie van de Europese Commissie’ en ‘tegen de meerderheid in het Europees Parlement’.

De EU is de vijand, een obscure kliek van onverkozen bureaucraten die maar één doel heeft: de vernietiging van de natiestaat. Dat de lidstaten de koers bepalen op alle niveaus van de EU, inclusief het parlement, laten de Patriotten voor Europa omwille van hun boodschap buiten beschouwing. ‘Wij zijn het Europese alternatief’, stelde de Fidesz-Europarlementariër Kinga Gál, geheel in lijn met de slogan van haar premier, Viktor Orbán.

Cordon sanitaire
Op papier oogt de nieuwe fractie met 84 zetels als een stevige club. Oké, beduidend kleiner dan Europese christendemocraten (188 zetels) en de sociaaldemocraten (136 zetels), maar net groter dan die andere rechtse formatie van de Europese Conservatieven en Hervormers (78 zetels) en de liberalen (76 zetels). De Patriotten zijn de opvolgers van Identiteit en Democratie (I&D); die fractie is dan ook opgeheven. Als derde politieke groep in het parlement is het logisch dat de Patriotten om invloed vragen.
Invloed krijg je door voorzitters en vicevoorzitters te leveren voor de ruim twintig commissies die het parlement telt. Deze commissies – bijvoorbeeld voor begroting, milieu of landbouw – behandelen alle wetgeving op hun beleidsterrein. De voorzitters en vicevoorzitters spelen daarbij een belangrijke rol: ze bepalen de agenda, sturen de gesprekken en zijn de spreekbuis bij publicitair belangrijke momenten.

Complexe rekenmethode
De afgelopen dagen hebben de partijen volgens een complexe rekenmethode de relevante posities netjes verdeeld: de Patriotten zouden twee commissievoorzitters leveren (Transport, Cultuur) en acht vicevoorzitters. Zouden, want de kans dat ze die plekken daadwerkelijk krijgen is niet groot. Het zijn de commissies zelf die daarover stemmen, en de parlementariërs van de pro-Europese meerderheid zijn niet van plan de Patriotten te helpen. De christen- en sociaaldemocraten, de liberalen en Groenen zullen met tegenkandidaten komen, die wel op voldoende steun kunnen rekenen.

Dit cordon sanitaire is niet nieuw, het werd in 2019 met succes tegen I&D ingezet. En het wordt opnieuw gebruikt tegen de Patriotten, verzekeren de pro-Europese partijen. Zij gaan niet in zee met radicaal-rechts. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, wier tweede termijn afhangt van het parlement, denkt er net zo over. ‘We moeten duidelijk maken dat onze tegenstanders, Poetin en zijn vrienden, of ze nu van de AfD zijn, of het Marine Le Pen is of Wilders of andere extremistische krachten (…), dat zij Europa kapot willen maken’, aldus Von der Leyen eerder dit jaar.
Bij de keuze van de rapporteurs – degenen die een wetsvoorstel door het parlement moeten loodsen – vissen de Patriotten minder achter het net. De vraag is evenwel of ze die posities ambiëren: een Europese wet aangenomen krijgen is niet hun doel.

‘Onacceptabel’
De Patriotten reageren furieus op het dreigende cordon sanitaire. ‘Compleet onacceptabel’, waarschuwde Jean-Paul Garraud (Rassemblement National) maandag. ‘Wij vertegenwoordigen miljoenen burgers.’ De pro-Europese partijen wijzen erop dat zij bijna zes keer zoveel burgers vertegenwoordigen.
Wat de Patriotten wel krijgen, is meer geld uit het parlementsbudget: een deel daarvan is speciaal gereserveerd voor parlementariërs die samenwerken in een fractie. En, mogelijk het belangrijkste: de Patriotten voor Europa krijgen als derde fractie veel spreektijd. Hun voorman Jordan Bardella (Rassemblement National) zal bij elk belangrijk debat als derde spreker ruim de tijd krijgen om zijn mening te verkondigen, zijn fractiegenoten bij minder prominente debatten ook.
In potentie een krachtig pr-wapen: retoriek in een debat trekt meer aandacht dan het noeste politiek handwerk in een commissie. Problematisch voor de Patriotten is wel dat de deelnemende partijen vaak niet op één lijn zitten. Dat bleek maandag al toen PVV-Europarlementariër Sebastiaan Stöteler zich haastte om te verzekeren dat hij pal achter Oekraïne staat, iets waar zijn kersverse collega’s van Fidesz, Rassemblement, Lega en FPÖ totaal anders over denken.

Over de auteur
Marc Peeperkorn is sinds 2008 de EU-correspondent van de Volkskrant. Hij woont en werkt in Brussel.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024