Blog

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’

Commentaar Vrouwenpartij: de Vrouwenpartij heeft vanaf haar start in 2019 voorspeld dat de ontwikkelingen in de maatschappij vele malen sneller gaan dan welke man dan ook voorspelt.
Een voorspelling gedaan jaren voor de komst van AI (kunstmatige intelligentie). Het onderstaande artikel over de impact van AI laat zien op hoe een bijzondere manier die voorspelling van de Vrouwenpartij uitkomt.
Wat kunnen wij nu voorspellen op basis van AI?

Een nieuwe samenleving wordt geboren
AI staat aan de wieg van een nieuwe samenleving vol unieke manieren van samen leven.

1. De Vrouwenpartij voorziet dat AI een ongekende aanval kan worden op het mannenego. AI kan de man zijn grote gelijk onderuit halen, zijn superioriteit ondermijnen, zelfs zijn haantjesgedrag in de war schoppen. Wordt zijn bolwerk van cijfers door het beter wetende en superieure AI overgenomen? Waar moet hij zijn hanengedrag dan op baseren in een samenleving die door vrouwen veel beter wordt aangevoeld? Wat als niemand nog naar het hanengekraai wil luisteren?

2. AI maakt de markt toegankelijk voor kleine spelers. Grote bedrijven zijn nu in het voordeel door toegang tot ongelimiteerd geld en een enorme macht van lobbyisten.
AI daarentegen maakt onderzoek verbazend goedkoop en snel. Wat vroeger tientallen jaren aan onderzoek vroeg, kan met AI in uren en dagen. En zelfs in seconden als de quantumcomputer op het toneel verschijnt. De kosten zijn door AI vaak 100 of zelfs 1000 maal lager en hetzelfde geldt voor de snelheid. Ideaal voor start-ups (met idealen) en een crime voor logge organisaties met out-dated technologieën en organisatorische modellen.
Maar wat zal de toekomst brengen voor die grote bedrijven? Kunnen zij overleven in dit AI geweld?

Wat moet een farmaceutisch bedrijf dat nu miljarden winst maakt, als AI het ontwikkelen van nieuwe medicijnen miljarden goedkoper maakt en jaren onderzoek terugbrengt tot maanden? Wat als je met AI veel betere producten kan maken (die maar 1 maal hoeven te worden toegediend) waardoor de meeste van je producten in een paar jaar obsoleet zijn geworden en je inkomsten volledig opdrogen? Wat blijft er dan over van je winst en de prijs van je aandelen? Blijft er dan een bedrijf over? Wat wel overblijft is een veel goedkopere gezondheidszorg, die reuzen sprongen maakt (in probleem oplossingen).
En zo met een heel scala aan grote bedrijven die kunnen omvallen. Wordt groot een bron van nadelen?

3. AI zal een revolutie teweegbrengen op het gebied van eigendom. AI kan emails, artikelen, verhalen, boeken en gedichten schrijven, AI kan in alle soorten muziek componeren, AI kan miljoenen beelden creëren, video’s en films maken, AI kan stemmen imiteren, AI kan alle vormen van kunst imiteren, AI kan autorijden en vliegen, AI kan de ‘taal’ van dieren gaan ontrafelen, AI kan ons leven verlengen en verjongen, AI kan je entertainen tot in de eeuwigheid. AI kan alles. En ook nog voor een prijs van zo goed als niets.
Voor al die dingen kan AI uit duizenden en meer bronnen putten. Hoe wil je onder die omstandigheden (intellectueel) eigendom handhaven? Intellectueel eigendom komt aan haar einde door AI. Copyright zal niet meer te handhaven zijn.
Zal het zo zijn dat AI er voor gaat zorgen dat alle (wetenschappelijke) kennis op aarde het gratis bezit wordt van de gehele mensheid? En de beperkingen en vertragingen in vooruitgang die patenten en octrooien veroorzaken gaat wegnemen? Dat de vooruitgang van de gehele wereld via een globale samenwerking tussen alle wetenschappers op aarde wordt georganiseerd en gerealiseerd?

4. AI zal er voor zorgen dat er van alles genoeg zal zijn voor iedereen. Door de enorme besparingen die met AI te bereiken zijn zal de waarde van bezit afnemen en daarmee ook de (sociale) waarde van geld. Een universeel basisinkomen is een logisch gevolg van de AI ontwikkelingen. Op een moment dat schaarste op de wereld tot het verleden behoort, zal het verlangen naar meer en nog meer doodbloeden. Er komt een ZwitserLeven voor iedereen zonder pensioen?

5. AI zal een revolutie teweegbrengen in het onderwijs. Waarom zouden we opleiden voor vakken en banen die door AI gaan verdwijnen? Wat zal nog de waarde zijn van diploma’s als AI superieur blijkt aan alle diploma’s tezamen? Een totaal nieuwe kijk op leven en daarmee op onderwijs is nodig. De toekomst van het onderwijs ligt niet bij denken en geheugen, maar bij creativiteit en bij intuïtie. Een bevrijding uit het feitelijk denken, uit alles wat we denken te weten en dachten nodig te hebben. Maar ook een bevrijding uit bankjes en dwangbuis specialisaties. Onderwijs wordt ’niets moet’ en ‘je mag alles zelf verzinnen en (uit)proberen’. Onderwijs zonder al die diploma’s welke geen contact meer hebben met de werkelijkheid en zeker niet met de toekomst. Onderwijs wat je stimuleert al je beste kanten in jezelf tot ontwikkeling te brengen en je elke dag laat verbazen over ontdekkingen in je zelf en buiten je zelf.
En verwacht dat AI feedback de sleutel wordt om elke te vormen capaciteit van je keuze binnen een paar weken onder de knie te krijgen.
Ons onderwijs moet de broedplaats worden van onze nieuwe helden, die start-ups verzinnen om het tot dan toe onmogelijke voor elkaar te brengen: toekomstproducten uit verbeelding en intuïtie.

6. AI zal een technologische revolutie veroorzaken. Voor elk fysiek en fysiologisch probleem bestaat een oplossing en AI zal alle technische oplossingen binnen handbereik brengen. AI neemt grenzen en begrenzingen weg waardoor ongekende horizonnen ontdekt en geopenbaard worden.
Neem energie. Nu een wereldwijd probleem dat klimaatverandering teweeg brengt, maar wat als AI kernfusie in een jaar of 2 binnen bereik brengt? Wat als AI ideale batterijen weet te ontwikkelen, die supergoedkoop zijn, geen energieverlies kennen en hele wijken of zelfs steden van energie kunnen voorzien? Wat als AI ontdekt hoe we de energie van bliksem kunnen opvangen? Of hoe we getijden stromingen op grote schaal onder controle kunnen krijgen? Of hoe onuitputtelijke nulpunts-energie kan worden opgevangen?
AI kan er voor zorgen dat we ontdekken hoe we alle oorzaken van klimaatverandering kunnen terugdraaien.

7. AI zal de samenleving gevoelig maken. Het stokpaardje van de Vrouwenpartij: sensors worden de extra ogen en oren in onze samenleving. Zonder uitzondering valt alles met sensoren te meten en zoals we hebben gezien: meten=weten. Bedenk daarbij dat alles zich aankondigt en je met sensors van te voren weet wat je gaat voelen, denken en doen en daarmee kan leren voorspellen wat er gaat gebeuren.
Alles is vibratie en daarom te meten. Wij voelen de vibratie van kwaadheid bij de ander. Waarom zou die vibratie van kwaadheid niet te meten zijn met een gevoelige sensor? Wat als we een sensor bij ons dragen die de betrouwbaarheid van iemand kan meten? Een verschrikking voor foute mensen, maar een zegen als je een goed mens wil zijn en een nog beter mens wil worden.
Ons ideaal is een harmonie sensor die niveaus van harmonie kan sensen. Hoeveel ongelukken, ruzies en scheidingen zal zo’n sensor niet voorkomen?

8. AI zal ons helpen te worden wie we zijn. Wij worden gevormd door onze genen en door ons verleden. Wat als AI ons kan bevrijden van het lot geschreven in onze genen? Met Crispr Cas9 kan al geknipt en geplakt worden in onze genen. AI kan ons zover brengen dat al onze genen geprogrammeerd en ge-herprogrammeerd kunnen worden.
Wat als AI ons met feedback kan vertellen hoe we alle problemen die we hebben ontwikkeld en opgelopen in ons verleden, kunnen rechtzetten? En we in principe verder kunnen leven zonder een moeilijk of belast verleden? Dat ons leven zich niet meer afspeelt via ons verleden, maar alleen via een open toekomst?
AI kan uit gegevens van miljarden mensen putten en daardoor zulke adviezen geven alsof AI je tweelingziel is.

9. AI is de grote bevrijder waardoor de wereld eerlijk zal worden. Door AI hoeft niets meer verborgen te blijven. Maar belangrijker: AI zal aantonen dat negativiteit en oneerlijkheid funest is voor het succes en daarmee voortbestaan van instanties en bedrijven.
Hoe snel zal AI de wereld eerlijk maken, is een goede vraag.
Het kwaad en de leugen bestaan alleen in een wereld waar kwaad en leugen voordelen hebben boven eerlijkheid. Wat als zij hun voordelen verliezen door AI?
Een wereld waar het kwaad en de leugen niet kunnen voortbestaan is de wereld, de samenleving, van de toekomst.

Lees hier het artikel: Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar
Bron: FD.nl
Rutger Betlem, Marijn Jongsma
14 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’

Haim Israel, hoofdonderzoeker van Bank of America.

1. De AI-revolutie gaat snel omdat het voortbouwt op eerdere doorbraken, zoals de komst van de pc en internet.
2. In veel sectoren wordt innovatie goedkoper, waardoor toetredingsbarrières lager komen te liggen.
3. Overheden moeten ingrijpen om gevolgen voor de arbeidsmarkt in goede banen te leiden.

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) gaat razendsnel, en bedrijven die er niet aan meedoen zijn gedoemd te verdwijnen. Haim Israel, hoofd onderzoek van Bank of America Merrill Lynch, reist vanuit Tel Aviv de wereld rond met deze harde boodschap voor bestuurders en beleggers.
‘Over twee tot vijf jaar zullen er bedrijven zijn die AI gebruiken en bedrijven die niet meer bestaan’, zegt hij in gesprek met FD, in een hotel in het Amsterdamse Oosterpark. ‘Het is een enorme disruptie.

De strateeg is het fundamenteel oneens met degenen die denken dat de AI-revolutie pas na jaren haar vruchten gaat afwerpen en nu dus in een hypefase zit — vergelijkbaar met de opkomst van internet eind jaren 90. ‘Deze ontwikkeling is pas achttien maanden terug in ons leven gekomen en is nu al beeldbepalend. Het heeft zijn goede en slechte kanten, maar gaat niet meer verdwijnen.’

Wat is volgens u het verschil met eerdere technologische revoluties?
‘Het grote verschil is dat de infrastructuur, de fundering, er al ligt. We hoeven geen internetkabels te trekken of telefoonmasten te bouwen, we hebben de de pc’s en smartphones al in huis. Dit is de eerste techrevolutie waarbij dat het geval is. We staan op de schouders van reuzen. Daardoor zien we de afgelopen maanden een snelheid van ontwikkelingen die niet eerder in de geschiedenis is vertoond. Zonder die fundering zou je een datawetenschapper moeten zijn om met kunstmatige intelligentie te werken. Nu is het een app. Ik hoef alleen maar mijn vingers te wiebelen om de meest complexe vragen te stellen.’
Veertig procent van de Nederlandse werkgevers doet nog niets met AI, zo blijkt uit een enquête van werkgeversorganisatie AWVN. Er is nogal wat koudwatervrees.

‘Natuurlijk nemen bedrijven een risico met de inzet van AI. Het kost veel geld, je moet een duidelijke visie hebben en vooraf investeringen doen waarvan de uitkomst ongewis is. Maar niets doen is een groter risico. Wie deze ontwikkeling negeert, bestaat over een paar jaar niet meer.
AI is mogelijk de sleutel om de trendmatig gedaalde groei van de arbeidsproductiviteit een boost te geven. Maar econoom Bart van Ark waarschuwde onlangs in het FD voor te veel optimisme: het gaat volgens hem tijd kosten voordat we de effecten gaan zien. U bent veel optimistischer.
‘Onderzoek en ontwikkeling kunnen door AI veel sneller plaatsvinden. Ik vermoed dat we dankzij AI binnen een paar jaar een werkende kwantumcomputer hebben die meerdere complexere berekeningen, met grote hoeveelheden data, in één keer kan uitvoeren.’
Israel geeft het voorbeeld van Microsoft, dat eerder dit jaar het initiatief nam om de mogelijkheden voor nieuwe typen batterijen te onderzoeken. ‘Ze gebruikten AI om materialen te screenen. In tachtig uur werden er 32 miljoen materialen gescreend. Daar kwamen er achttien uit die bepalend kunnen zijn voor de toekomst. Met traditioneel onderzoek had dat tientallen jaren gekost, nu tachtig uur, en met een kwantumcomputer waarschijnlijk één seconde.’

In welke sectoren gaat AI het verschil maken?

‘Een nieuw geneesmiddel ontwikkelen duurt normaal gesproken tien jaar, kost miljarden en dan nog is de slagingskans heel klein. AI heeft door een serie van simulaties in dertig dagen een veelbelovend middel tegen leverkanker ontwikkeld. De toegangsdrempel tot de farmaceutische industrie wordt door AI enorm verlaagd. Je hebt geen miljarden en jaren meer nodig, maar miljoenen en maanden. Na tussen de twee en vijf jaar zullen er bedrijven zijn die AI gebruiken én bedrijven die niet meer bestaan. Traditionele farmaceuten moeten zich zorgen maken. Het is een enorme ontwrichting. Elke industrie krijgt hiermee te maken, maar farmacie is een van de beste voorbeelden.’

Wat betekent dat voor de arbeidsmarkt?

‘Mijn verwachting is dat we eerst een dip in het aantal arbeidsplaatsen gaan zien. Wat er uiteindelijk terugkomt zal anders zijn dan we gewend waren. Zo gaat het altijd. In de jaren tachtig werd de pinautomaat de dood van de bank genoemd. Er gingen bankkantoren dicht, maar daar kwam heel veel werk voor terug in de financiële sector. Aangezien we langer leven zullen we misschien meerdere carrières hebben. En moeten we echt vijf dagen per week blijven werken?’

Wat betekent dat voor het onderwijs?

‘AI kan geen lamp vervangen of een verstopping in mijn wc verhelpen. Het is niet sociaal en niet creatief. Menselijke eigenschappen blijven dus nodig. Maar we leiden nog steeds op voor banen die er straks niet meer zijn. De mismatch tussen opleidingen en de banenmarkt groeit enorm! Het onderwijs moet hier een veel grotere rol in spelen.’
Door AI zal de ICT-sector nog meer energie gaan verbruiken. Echt groen is de revolutie dus niet, en dat terwijl we ook een klimaatprobleem op te lossen hebben.
‘Een terechte zorg. Datacenters consumeren inmiddels net zo veel energie als de VS in zijn geheel in 1985. En het groeit dagelijks. We hebben dus méér energie nodig, tegelijk met de draai uit fossiel. En dan hebben we het nog niet eens over de waterconsumptie van deze bedrijven, die nodig is voor koeling. We hadden al een tekort aan water voordat AI bestond.’

Wat de oplossing is?
Dankzij AI kunnen duurzame initiatieven ook sneller worden ontwikkeld, denkt Israel — denk aan het voorbeeld van de batterij. ‘Een ander punt is het inefficiënte elektriciteitsnetwerk. Bij het vervoer van energie van punt A naar B gaat 50% van de energie verloren door oude technieken en slecht materiaal. Het kan allemaal een stuk beter, met superconductors en slimme meters.’ 

Ook op andere markten kan de efficiëntie veel hoger, stelt de strateeg vast. ‘Neem opnieuw de gezondheidszorg. Een kwart van alle geleverde medicijnen in de VS verdwijnt in de prullenbak. Dat kan een stuk beter. De rol van AI is heel breed. Discussies gaan vaak over schaarste in de wereld. Ik sluit niet uit dat we binnen tien, vijftien, jaar van niet genoeg naar meer dan genoeg gaan. De technologie om dat voor elkaar te krijgen is er.’ 

Europa investeert minder in AI dan de Verenigde Staten. Wat zijn de geopolitieke consequenties van deze revolutie?
‘De technologie achter AI is heel erg geconcentreerd in de VS. Er is de Amerikanen veel aan gelegen om het intellectueel eigendom te behouden. Dat kan opkomende economieën raken. Nu wordt er veel software in Azië ontwikkeld. Als dat teruggaat naar de VS, dan heeft dat een enorme impact op dat werelddeel. Overal in de wereld zie ik een afwachtende houding bij regeringen. Zij richten zich op problemen die nu spelen. Je kunt geen langetermijnplanning maken voor AI. Daar gaat het te snel voor. 

Het enige wat je kunt doen is nadenken over de vangrails, het opvangen van mensen die hun huidige baan verliezen. Maar overheden reageren nu eenmaal langzaam. Nieuwe wetgeving van de Europese Unie gaat over het limiteren van technologie, zoals het beschermen van privacy. Die gedachte is niet slecht, maar Europa vergeet dat het weinig te zeggen heeft over technologie waarvan het het intellectueel eigendom niet bezit. AI zorgt voor deglobalisering en vergroot polarisatie. We krijgen technologieoorlogen. Dit is een wedstrijd die alle landen raakt, and the race is on.’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024