Blog

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken

Commentaar Vrouwenpartij: een van de argumenten die vaak gegeven wordt tegen gratis kinderopvang is dat het geen effect zal hebben op de werkgelegenheid. Het experiment van 2,5 jaar met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen bewijst het tegendeel. 1 op de 5 ouders gaat werken en 2 op de 5 ouders gaan meer werken. Nieuwe minister let op: 60% van de ouders gaat werken of meer werken als u de kinderopvang gratis maakt. Van enorm belang gezien de voorspellingen van groeiende arbeidstekorten en de beperkende invloed dat die hebben op de groei van het BNP.

Waarom tegen gratis kinderopvang zijn?
Uit het artikel kunnen we kort door de bocht opmaken dat de mensen die tegen gratis kinderopvang zijn, mensen zijn die niets met kinderen hebben en alleen naar de kosten kijken: hoeveel zij moeten meebetalen via hun belastingaanslag.
De tegenstand vanuit de kinderopvang organisaties zelf dat er ’nooit’ genoeg personeel zal zijn, is al gelogenstraft door het onderzoek kortgeleden waaruit bleek dat er wel 100.000 mensen zijn die zich zouden willen laten omscholen voor de kinderopvang. Omscholing kost slechts 10 maanden studeren in de avond en 12 studiedagen op de studielocatie of via Zoom. Tijdens de verplichte 3 maanden stage lopen ontvang je reeds een salaris en bij het halen van elk deelcertificaat stijgen de inkomsten.

Voordelen van gratis kinderopvang
De voordelen van gratis kinderopvang zijn ten eerste de voordelen voor de peuter en het kind. Vergeet daarbij niet dat de eerste 1000 dagen in het leven van een kind de belangrijkste dagen van hun leven zijn waarin hij/zij de grootste en meest fundamentele ontwikkelingen doormaakt.

De sociale voordelen door contact met zoveel andere peuters en kinderen: leren samenspelen, leren samen delen en geven, samen leren, samen dansen, zingen, muziek maken, samen puzzelen, samen bouwen, misschien wel samen fotograferen en filmen, samen apparaatjes bouwen en besturen.

De ontwikkelingsvoordelen: hoeveel sneller vergroten ze hun woordenschat met elkaar en tijdens het voorlezen, hoeveel sneller leren ze over van alles (mee)praten, hoe wordt hun fantasie gestimuleerd met tientallen spelletjes die er thuis niet zijn, hoeveel meer bewegen ze, hoeveel spannende dingen maken ze elke dag mee?

Hoeveel groter dan de eigen tuin zijn de speelmogelijkheden op de speelweide van de kinderopvang, met trampolines, met zandbakken, met klimrekken, met schommels en wipwappen, met spetterbadjes en het spelen met en zorgen voor kleine boerderijdieren?

Met andere woorden: wat ontzeg je je peuter en kind door ze niet naar de kinderopvang te laten gaan? De kinderopvang is niet een plaats waar ze je peuter opvangen en bezighouden, het is een plaats waar je peuter en kind ongekende ontwikkelingen kan doormaken die thuis niet mogelijk zijn. Het is een plaats waar interessegebieden gecreëerd worden die zich een leven lang kunnen blijven ontwikkelen. Een plaats waar het verlangen te willen leren lezen kan ontwaken in het kind.
De mogelijkheden in de kinderopvang zijn elke dag voor het kind groter en onbeperkter dan op welke andere plaats in onze samenleving dan ook.

Peuters en kinderen kinderopvang ontzeggen getuigt van weinig liefde voor peuters en kinderen en daarmee voor weinig liefde voor de toekomst van Nederland.

P.S. Als slechts 1 ouder werkt dan kunnen de ouders niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag (minimaal 33% en maximaal 96% afhankelijk van het gezamenlijk inkomen). Maar de minister heeft de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag sterk versoepeld. Al vanaf 1 uur per maand werken door de 2de ouder heeft het kind recht op maximaal 230 uur kinderopvang. Voor alleenstaande moeders geldt uiteraard hetzelfde: een baan van 1 uur per maand is genoeg.
Sommige kinderopvangen bieden moeders officieel werk aan voor 1 dag per maand, zodat hun kinderen daarmee recht hebben op kinderopvangtoeslag.

Lees hier het artikel: ‘Mijn streven is om kinderopvang gratis, toegankelijk en beschikbaar te maken voor echt élk kind’
Bron: kinderopvangtotaal.nl
Carmen Felix
19 juli 2024

Rianne Vons: ‘Mijn streven is om kinderopvang gratis, toegankelijk en beschikbaar te maken voor echt élk kind’

KinderopvangTotaal sprak met Rianne Vons, directeur-bestuurder van de grootste kinderopvangverlener in de regio Zeeuws-Vlaanderen over gratis kinderopvang voor iedereen, een succesvolle pilot opgezet met exact dat in het achterhoofd, de waarde van ouders meer aan het werk krijgen en net dat extra beetje steun dat grensgebieden nodig hebben als het aankomt op voorzieningen op peil houden.

Uit twee onderzoeksrapporten naar de proef met gratis opvang in Zeeuws-Vlaanderen blijkt dat het uitermate goed werkt voor de ontwikkeling van zowel kind als ouder. Onderzoeksbureau TwynstraGudde concludeert daarnaast dat elke euro die geïnvesteerd is in de proef, anderhalf tot twee keer zoveel oplevert omdat het automatisch zorgt voor meer kansengelijkheid voor kinderen, de druk van jeugdzorg afhaalt, ouders meer aan het werk laat gaan en kan zorgen voor een gezondere balans tussen werk en privé. En nog een pluspunt: ook de regio zelf heeft er uiteindelijk baat bij wanneer kinderen in Zeeuws-Vlaanderen naar de opvang gaan in plaats van in België naar school, aangezien dit daar al vanaf 2,5 jaar kan. Kinderen die in België naar de basisschool gaan, blijven daar tenslotte vaker plakken waardoor Zeeuwse scholen moeten sluiten. Wat Rianne Vons betreft kun je dus maar beter zo vroeg mogelijk, op kinderopvangleeftijd, beginnen met de voorzieningen zo goed mogelijk maken voor écht iedereen. En daar hoort wat haar betreft gratis kinderopvang bij.

Jullie hebben de afgelopen tijd met gratis opvang in de regio geëxperimenteerd?
‘De pilot met gratis kinderopvang op drie locaties duurde tweeënhalfjaar. Dit was een vervolg op een pilot van gratis opvang bij peutergroepen – dat zijn dus vijf ochtend per week en op meer locaties. En deze laatste pilot draaide dus echt om uitgebreidere gratis opvang. 16 uur voor 0 – 4 en 8 uur voor de bso. Daar is natuurlijk geld voor begroot, samen met de gemeente Terneuzen, Hulst en Sluis – de drie grootste gemeentes uit de regio – gedaan. En in samenwerking met het primair onderwijs en de kinderopvang. En we hebben een stukje subsidie vanuit de RegioDeal gekregen, dat is een landelijke subsidie vanuit de overheid, kunnen gebruiken voor deze pilot. We hebben dit gedaan omdat we echt geloven in algemene toegankelijke kinderopvang. 
Dus dat kinderopvang ook toegankelijk is voor kinderen van niet-werkende ouders. Omdat het nou eenmaal zo is dat kinderen daar veel baat bij zullen hebben. Het interessante is dat de geluiden dus echt waren ‘oh daar gaan we niet naartoe hoor’ toen wij aan het peilen waren of er interesse was in gratis kinderopvang. Juist daarom wilden we het aankijken en zien wat er zou gebeuren. Dus dat hebben we tweeënhalf jaar gedaan en we hebben de resultaten ook laten onderzoeken door de Hogeschool Zeeland en een onderzoeksbureau, die een kosten-baten analyse hebben gedaan.’
Waarom was deze pilot zo belangrijk voor jullie?

‘Het is natuurlijk ook wel een specifieke situatie in deze regio omdat we een lange grensstreek zijn. Wat vaak betekent dat mensen de grens over gaan voor voorzieningen. En dat was ook zeker een aanleiding voor dit onderzoek. Er waren namelijk een paar pijlers voor ons: we willen dus graag algemeen toegankelijke kinderopvang, maar ook kinderopvang die dicht bij huis aangeboden kan worden en dat het voorzieningsniveau in Zeeuws-Vlaanderen op een goed peil blijft. En die resultaten waren gelukkig hartstikke goed. Natuurlijk het was een pilot en dus eindig, dat wisten we. Maar we hebben wel iets aangetoond wat nog niet eerder uit zo’n onderzoek kwam: namelijk dat 1 op de 5 ouders sinds die gratis opvang, is gaan werken. Plus: 2 op de 5 ouders is meer gaan werkenEn: 4 op de 5 ouders heeft geen netwerk dat hen opvang kan bieden als de kinderopvang stopt. Dit soort dingen hebben wij al met een kleine pilot aan kunnen tonen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de ontwikkeling van kinderen en de gelijke kansen die je met gratis opvang schept. Dat is zó belangrijk.’

En nu?
‘De overheid gaat ons hopelijk uiteindelijk helpen door eindelijk die gratis kinderopvang – of tenminste voor 96% gratis – landelijk door te voeren. Maar aangezien we niet weten wanneer dit precies ingevoerd worden en omdat er kinderen zijn die net buiten de boot zullen vallen, zijn we toch weer bezig met het ontwikkelen van een nieuw onderzoek. En we denken nu specifiek aan algemeen toegankelijke peuteropvang. Dus ook weer voor niet-werkende ouders van peuters. En wat mij betreft kunnen alle peuters van 2 tot 4 jaar oud in Zeeuws-Vlaanderen dan drie dagdelen per week gratis naar de opvang. Dus deze pilot stopt, maar de informatie die we hebben opgedaan nemen we mee om het toe te passen op grotere schaal voor een specifiekere doelgroep. En de vorige pilot boden we slechts op drie plekken aan, waarmee je dus eigenlijk ook weer ongelijkheid creëert. En daar hebben we nu ook van geleerd.’

Hoe wordt dit nieuwe project gefinancierd?
‘We hoopten natuurlijk dat de vorige pilot naadloos zou aansluiten op de plannen van de overheid om kinderopvang gratis te maken, maar we zitten nu dus toch met een gat.  We zijn nu dus echt op zoek naar middelen om te kijken hoe we dit volgende project op kunnen zetten. En dat komt vast goed hoor, we kijken nu bijvoorbeeld naar subsidies ten behoeve van armoedebestrijding, die interessant zijn omdat we nu ook onderzoeksresultaten hebben die aanwijzen dat mensen besluiten te gaan werken als de kinderopvang gratis is. En dat is ook niks om je voor te schamen, het is misschien niet leuk om te horen als je er woont maar Zeeuws-Vlaanderen is een plek waar de brede welvaart nog een beetje achterblijft. En dit gebeurt omdat het opleidingsniveau ook iets lager dan gemiddeld is.

En wij gaan er echt vanuit dat als je kinderen vanaf jongs af aan zoveel mogelijk gelijke kansen biedt dan betaalt dat zich uiteindelijk ook echt terug. En dat kwam dus ook uit die maatschappelijke kosten-batenanalyse. En met die bevindingen proberen we ook de lokale politiek te overtuigen van het belang van gratis kinderopvang. Dus ja, ik ben veel aan het lobbyen! Ik denk ook dat het belangrijk is voor mensen om te beseffen dat regio’s aan de randen van Nederland al decennia lang minder profiteren van de welvaart en ontwikkelingen in ons land. Maar daar is nu wel steeds meer gehoor voor, gelukkig. Dus we hopen dat we daar iets van mee kunnen pikken en dat dat ons kan helpen om subsidie voor het nieuwe plan te krijgen.’

En hoe zit het met de trek naar België?
‘We zien inderdaad wel eens gebeuren dat sommige ouders kiezen voor het Belgische model, waarbij kinderen vanaf 2,5 jaar naar school gaan, en waar die school een basisvoorziening en dus gratis is. En dat is jammer want die kinderen komen niet terug. Daardoor komt de kinderopvang onder druk te staan in dat grensgebied maar ook de basisscholen en de middelbare scholen. En dat is waarom wij vinden dat je die interventie op jonge leeftijd al moet doen. Er gaan op dit moment in deze strek al zo’n 1600 kinderen, van 4 tot 18 jaar, dagelijks de grens over en dat is wat mij betreft echt zonde. Zo’n getal lijkt laag maar zoveel mensen wonen hier überhaupt niet. Het is dus echt die hele keten waar we met z’n allen in moeten investeren en dat begint dus absoluut al bij de kinderopvang. Dat is meteen ook waarom we zo goed samenwerken met het primair onderwijs en de gemeentes, iedereen voelt dat dit iets is waar we voor moeten strijden.’

Hoe ziet het aanbod van kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen er op dit moment eigenlijk uit?
‘We zijn niet de enige aanbieder in de regio maar wel de grootste met 45 locaties. Terneuzen, Hulst en Sluis zijn de grotere plekken en verder is het voornamelijk platteland. We werken gelukkig heel fijn samen met de andere aanbieders.’

Hoe hoop je dat Zeeuws-Vlaanderen er over een paar jaar uit ziet, qua voorzieningen?
‘Mijn ideaal is dat kinderopvang echt toegankelijk en beschikbaar is voor álle kinderen. En ik geloof er ook heilig in dat er op dit moment teveel een beroep wordt gedaan op de jeugdzorg, terwijl we eventuele problematiek ook vóór kunnen zijn en kinderen goed voorbeeldgedrag kunnen bieden door ze al vanaf jonge leeftijd op te vangen en hun ouders de kans te geven om meer te werken. Natuurlijk, je lost echt niet alles op met kinderopvang, maar we kunnen in elk geval meer doen dan we denken. De kracht van een community is zo waardevol, daar geloof ik echt in. En we beginnen dan straks met gedeeltelijk gratis peuteropvang maar ik droom ervan om ook algemeen toegankelijke bso’s te hebben, zodat kinderen tot 12 jaar gewoon onder de pannen zitten.’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024