Blog

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over

Commentaar Vrouwenpartij: De Engelsen kozen vooral voor een Brexit uit de EU om de immigratie te kunnen terugdringen. Het effect was het tegendeel van wat bedoeld en voorzien was. Meer illegale immigranten arriveerden over zee dan voor de Brexit en de benodigde seizoens ‘immigranten’ uit Oost-Europa bleven weg.
Hetzelfde werd gedacht over de visserij: meer vrijheid om te vissen. Het gevolg van de Brexit was echter minder visserij en vele visserijbedrijven gingen failliet. Door gebrek aan vis moet die nu geïmporteerd worden uit landen als Denemarken.

Dezelfde fout en hetzelfde gebrek aan visie
De PVV maakt dezelfde fout met maatregelen tegen arbeidsmigratie. De zogenaamde voordelen verdwijnen in verlaagde economische groei en een exodus van bedrijfsgroei.
De gekozen oogkleppen zorgen er voor dat logische en fundamentele consequenties uit het oog blijven. Consequenties voor het probleem van vergrijzing en het probleem van seizoensarbeid. Een consequentie zoals de impuls voor keuzes tot automatisering en robotisering wordt ook over het hoofd gezien.
Mentaal kun je alles wat goed of slecht is verzinnen en verdedigen. Rekening houden met alle betrokken facetten is heel iets anders. Daar is een overkoepelende visie voor nodig en daar is de rechtse politiek nooit sterk in geweest. Extreem-rechtse politiek doet er nog een schepje boven op en bant visie uit. Zonder visie kun je in alles geloven en kun je alles beloven. Contact met de werkelijkheid is niet meer nodig.

Een overkoepelende visie
Angst voor immigranten kan geen onderdeel uitmaken van een model voor economische groei. Wantrouwen is geen verbindende factor. Een negatieve kijk kan niet iets positiefs opleveren maar is juist een essentieel onderdeel van mislukking. ‘Wishful thinking’ biedt geen zekerheid als basis voor succesvol opereren.
Een overkoepelende visie vereist dat alle bepalende facetten in onze samenleving worden meegenomen. In de praktijk uit zich dat doordat bij alle beslissingen (regels en wetten) de factoren klimaat en milieu meegewogen worden, de factor invloed op gezondheid, er rekening gehouden wordt met het effect op banengroei, het effect op de economie en de begroting, het effect op alle lagen van de bevolking.
En wat als er gekeken wordt naar wat het teweeg kan brengen qua groei van het optimisme en vertrouwen van de bevolking, een positieve kijk op de toekomst.
Het resultaat hoort te zijn dat iedereen het gevoel krijgt: ik word gezien.
Wij vrouwen verwachten als eerste reactie van mannen: kanniet. Maar dat komt omdat zij geen overkoepelende visie hebben. Met een overkoepelende visie zie je direct: dat kan.

Kwart bedrijven in Nederland wil groei in buitenland zoeken, als arbeidsmigratie sterk wordt beperkt

Kwart bedrijven in Nederland wil groei in buitenland zoeken, als arbeidsmigratie sterk wordt beperkt

Bron: businessinsider.nl

Als het kabinet-Schoof zoals verwacht de arbeidsmigratie indamt, kan dat leiden tot een exodus van bedrijfsgroei. Bijna een kwart van de in Nederland gevestigde ondernemingen (24 procent) wil dan voor verdere groei naar het buitenland.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek de Nederlandse Innovatie Monitor 2024, van economenvakblad ESB in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Als het kabinet-Schoof het rempedaal op arbeidsmigratie stevig indrukt, zal bijna een kwart van de bedrijven voor groei naar het buitenland kijken.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en economenvakblad ESB.
Vooral kennisbedrijven met veel hoger opgeleiden zullen hun groei niet langer in Nederland zoeken.

Veel kennisbedrijven grens over bij migratierem
Vooral bedrijven met veel hoger opgeleid personeel zoeken voor verdere groei het buitenland op. Ruim drie op de tien van de deze bedrijven geven aan bij een rem op arbeidsmigratie over de grens te zullen kijken voor bedrijfsgroei. Ruim één op de tien ondernemingen met veel praktisch geschoolde medewerkers stelt datzelfde te zullen doen.
Bovendien ziet bijna een kwart van de bedrijven zich gedwongen de eigen activiteiten af te schalen, mocht er een rem komen op arbeidsmigratie. Bijna twee op de tien bedrijven stellen hun bedrijfsactiviteiten in dat geval deels te zullen verplaatsen.

Het gros van de bedrijven lijkt zich echter aan de passen aan de situatie, mocht er een forse rem op arbeidsmigratie komen. Ruim de helft van de ondernemingen geeft aan meer Nederlandse werknemers te zullen werven, een effect dat het kabinet graag zal zien plaatsvinden. 35 procent zal het bij een rem op arbeidsmigratie gooien op automatisering van werkprocessen en robotisering.

Bijna drie op de tien bedrijven denkt erover het eigen personeel om te scholen als de toevoer van arbeidsmigratie zal haperen. Twee op de tien bedrijven zal zelfs geen enkele maatregel doorvoeren bij een nieuw politiek beleid ten opzichte van arbeidsmigratie.

Wel toont het onderzoek aan dat de stringente migratieplannen van het kabinet-Schoof een forse economische impact kunnen hebben. Als nagenoeg een kwart van de bedrijven voor groei naar het buitenland zal kijken, kan dat een zeer negatieve invloed hebben op de economische groei en banenaanwas in Nederland.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024