Blog

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’

Commentaar Vrouwenpartij: een mooi voorbeeld van jezelf rijk rekenen. Een maatregel verzinnen die je schijnbaar 1,2 miljard gaat opleveren, maar door niet verder te kijken dan je neus lang is, is een verlies een stuk waarschijnlijker. Hoe brengen we een bedrijfstak met veelkleurige aanverwanten om zeep? En schepen we het kabinet op met oogkleppen tegenvallers?

Tekortkomingen in de uitverkoop
Met rekenen uitblinken zal nooit een forte worden van het kabinet zolang PVV en BBB de dienst willen uitmaken. Hun jarenlange ervaring met ongeremd klagen, ongenuanceerd schreeuwen en buitensporig schelden gaat je niet in de koude kleren zitten, gezien hun afschaf-modus zonder de regering van een uitgewerkt alternatief te voorzien. ‘Dit moet weg, dat doen we niet, maar de oplossing van het probleem weten we nog niet, maar komt nog wel’.
Opeens verantwoording moeten nemen is tegengesteld aan hun natuur. Er blijft weinig anders over dan maar aanrommelen en als het niet werkt de uitverkoop in en hopen dat je genoeg anderen de schuld kan geven van je onkunde en falen.

Op eigen benen staan
Waar zal dit gebrek aan kennis, kunde en ervaring toe leiden? Onderlinge ruzies waardoor partijen niet meer door één deur kunnen? Een ontmaskering of een reeks aan ontmaskeringen van desastreus beleid?
Of omdat GroenLinks/PvdA door Frans Timmermans tot leven wordt gebracht en zinnige dingen en lichtend beleid gaat voorspiegelen, die onweerstaanbaar blijken?
Of zal het gevoel over en in de wereld keren door bezinning?

Wij van de Vrouwenpartij denken dat het allemaal nodig is om ervoor te zorgen dat we bij onszelf te rade kunnen gaan en tot de conclusie komen dat we op eigen benen moeten gaan staan. Onafhankelijk. Niet meer onszelf te hoeven bevestigen met likes en hartjes. Niet meer worden meegesleept door nepnieuws, complottheorieën en praatjes voor de vaak. Niet meer hoeven te verzanden in depressie, burn-out en uitzichtloosheid. Niet meer alles in je leven laten bepalen door anderen, door de oplettende omgeving, door de praatjes in ons hoofd.
Maar onszelf beetpakken en op eigen benen gaan staan. Ons eigen leven leiden en ons niet meer laten afleiden door afhankelijkheid, door gewoonten, door vooroordelen, door reclames, door wie of wat dan ook. Niet gezamenlijk naar allerlei collectieve vallen en afgronden lopen, maar onze eigen weg kiezen.

Alles staat voor ons klaar 
Vrijwel alle omstandigheden nodigen ons uit, maken het voor ons mogelijk eruit te stappen en wijzen ons de weg te gaan op eigen benen.
Zovele beperkingen zijn voor ons vrouwen komen te vervallen, waardoor vrijwel alles in ons leven onze eigen keuze kan zijn.

Lees hier het artikel: Kabinet-Schoof rekent zich onterecht rijk met btw-verhoging voor hotelovernachtingen, volgens ABN AMRO

Bron: businessinsider.nl
5 september 2024

Kabinet-Schoof rekent zich onterecht rijk met btw-verhoging voor hotelovernachtingen, volgens ABN AMRO

Het kabinet-Schoof schat de inkomsten uit de btw-verhoging voor hotelovernachtingen veel te hoog in, blijkt uit berekeningen van ABN Amro.
De verhoging van het tarief van 9 naar 21 procent vanaf 2026, levert de schatkist 910 miljoen euro van hotels op, volgens de overheid.
ABN Amro stelt dat dit slechts 285 miljoen euro is, omdat het kabinet er geen rekening mee heeft gehouden dat zakenreizigers de btw kunnen terugvorderen.
Het kabinet overschat de inkomsten die het verwacht te halen uit een aangekondigde btw-verhoging voor overnachtingen in hotels, pensions en andere logies. Dat meldt ABN AMRO op basis van berekeningen.

De maatregel is volgens de bank niet goed doordacht en kan meer schade aanrichten dan het oplevert.
De coalitie wil het btw-tarief op overnachtingen vanaf 2026 verhogen van 9 procent naar 21 procent. Volgens de overheid leidt die verhoging tot een verwachte belastingopbrengst van 1,2 miljard euro, waarvan 910 miljoen aan extra inkomsten bij hotels en 302 miljoen euro bij overige logiesverstrekkers.
De overheid gaat er volgens ABN AMRO echter onterecht van uit dat de btw-verhoging neerslaat op de gehele omzet van 6,8 miljard euro bij hotels, die in 2022 werd gehaald. Volgens de bank raakt de btw-verhoging slechts 34,8 procent van de totale hotelomzet. 
Dat komt onder meer doordat bijna de helft van de hotelgasten bestaat uit zakenreizigers, waarvan de bedrijven de btw kunnen terugvorderen.

Het kabinet kan nog meer tegenvallers verwachten
Het kabinet moet volgens de bank dan ook rekening houden met slechts 285 miljoen euro aan extra btw-inkomsten van hotels, in plaats van de verwachte opbrengst van 910 miljoen euro. Daarnaast kan de overheid meer tegenvallers verwachten.
Door de dalende omzet en de extra kosten als gevolg van de btw-verhoging dreigen hotels verlieslatend te worden en kan de opbrengst uit winstbelasting terugvallen van 147 miljoen euro in 2022 naar vrijwel nul. Dat geldt ook voor andere logiesverstrekkers, die 111 miljoen euro aan winstbelasting betaalden in 2022.
Ook gemeenten en andere overheden lopen inkomsten mis. Een daling in het aantal overnachtingen leidt tot minder toeristenbelasting en kan op langere termijn ook een verlaging van de onroerendezaakbelasting betekenen, bij een waardedaling van hotelpanden. 

Minder overnachtingen zorgen ook voor minder inkomsten bij lokale restaurants en bedrijven die excursies en toegangstickets verkopen of fietsen en sloepen verhuren, wat kan leiden tot honderden miljoenen euro’s aan gemiste omzet.

LEES OOK: Forse groei hotelovernachtingen naar 40 miljoen in 2030 door populariteit Nederland als reisbestemming

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024