Blog

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: De toekomst is lokaal, de toekomst is aan lokale productie. Lokaal opent de weg naar onafhankelijkheid van producten uit verre landen. Het bespaart op kosten, zoals kosten van transport, het verlaagt de CO2 uitstoot, verhoogt kwaliteit en verlaagt de eindprijs.

De toekomst van het lab
Kunnen we in de toekomst het meeste voedsel in het lab maken? Alle soorten kweekvlees van koe, varken, kip en vis worden al in het lab gemaakt. Kweekmelk is ook in ontwikkeling. Het lab van Galy wil ook cacao en koffie op gaan kweken. De vraag is dan: wat van ons voedsel en drinken kan niet in het lab gemaakt worden?
Is het dan niet het beste idee dat investeringen en subsidies naar ontwikkel-labs gaan? Alles in eigen hand en bouw daar onze toekomstige economie op en omheen.
Nu blijkt dat de producten voor de textielindustrie, zoals het katoen uit het artikel, ook in een lab geproduceerd kunnen worden, kan ook de textielindustrie in Nederland een boost krijgen.

Voordelen van lab-kweek
In het artikel wordt bij kweekkatoen genoemd :
– minder uitstoot van broeikasgassen (minus 77%)
– lager gebruik van water (minus 99%)
– lager gebruik van land (minus 97%)
– lager gebruik van meststoffen (minus 91%)
– geen gebruik van landbouwvergiften (niet in artikel genoemd).
Voor kweekvlees komt daar nog bij:
– geen mestoverschot
– geen veevoer als soja nodig (waar oerwoud voor wordt gekapt)
– geen abbatoirs nodig wat veel dierenleed bespaart
– geen veetransport
– geen epidemieën
En voor kweekvis:
– geen overbevissing
– geen zware metalen, PFAS en microplastics in de kweekvis
En op termijn lagere prijzen dan van buiten het lab.

Investeren en subsidieren
Er zullen weinig investeringen en subsidies zijn die ons meer goede dingen opbrengen dan investeringen in en subsidies voor kweek-labs.
Hoeveel problemen worden zo niet opgelost? Weg met mest(overschotten), weg met landbouwvergiften, weg met dierenleed, weg met vergiften als glyfosaat, PFAS en micro-plastics in ons lichaam, weg met tekort aan grond voor woningbouw, weg met al die onnodige import, weg met enorme hoeveelheden CO2 uitstoot, weg met de landbouwsubsidies van de EU, weg met zoveel vervuiling van land en water. En wat voor rijke natuur krijgen we daar voor terug. Wie wil dit niet? Een serieuze vraag!
Interessant is hierbij dat de EU kan dwarsliggen bij kweekvlees en kweekvis, maar niet bij kweek-katoen en andere kweek-producten die niet via onze mond gaan.

De Aarde – Gaia
Als elk land Nederland volgt dan hebben we 3 aardes nodig om niet uitgeput te raken. Op 1 april hebben we alle grondstoffen voor het jaar al verbruikt. De rest van het jaar zijn we de aarde aan het beroven. Gebruiken we wat ons redelijkerwijs niet toekomt.
Wat als we 31 december als doel stellen? Welk verschil zouden de kweek-labs kunnen maken? Bij katoen halen we het met gemak. Met kweekvlees en kweekvis ook als we alle aarde-waarden van gebruik terugbrengen met 75%.
In het kort: kweek-producten kunnen de aarde redden en Gaia charmeren.

Lees hier het artikel: Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode?

Bron: change.inc
Hannah van der Korput
10 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode?

Er wordt al jaren gewerkt aan vlees en eiwitten uit het lab. Galy past hetzelfde principe toe op katoen. Het bedrijf haalt cellen uit de katoenplant en voedt het met suiker. Als de cellen zich voldoende hebben vermenigvuldigd, worden bepaalde genen van de plant geactiveerd en andere juist gedeactiveerd. Op die manier worden de cellen getransformeerd tot katoenvezels. 

Duurzamer alternatief
Volgens Galy is het een veel duurzamer alternatief voor de traditionele katoenteelt. De textielindustrie, waar katoen veelvuldig wordt gebruikt, is verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld de wereldwijde luchtvaart: die is goed voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde uitstoot. 
Volgens het bedrijf bespaart het kweken van katoen op grote schaal zo’n 99 procent water, 97 procent land en 91 procent meststoffen in vergelijking met de traditionele teelt. De CO2-besparing zou neerkomen op 77 procent. Momenteel heeft Galy slechts een paar kilo gekweekt katoen gemaakt. Een nieuwe investeringsronde is dan ook bedoeld voor schaalvergroting. 

Investeerders 
Die investeringsronde was goed voor 33 miljoen dollar, bijna 30 miljoen euro. Diverse partijen zien potentie in gekweekt katoen. Zo legden onder andere Bill Gates’ Breakthrough Energy Ventures, H&M en Zara-eigenaar Inditex SA geld in. 
“We zijn blij met de investeerders die de cruciale rol erkennen die onze klimaatadaptatie-technologie zal spelen in ons dagelijks leven”, laat Galy-oprichter Luciano Bueno weten. “Klimaatverandering legt de kwetsbaarheid van landbouwtoeleveringsketens bloot en de recente stijging van de cacaoprijzen is een harde herinnering aan het nieuwe normaal waarmee we worden geconfronteerd. Binnenkort zal de wereld te maken krijgen met een grotere volatiliteit in de conventionele landbouw, aangezien extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Wanneer die tijd komt, zal Galy er klaar voor zijn en onze economie beter uitrusten om deze schokken te weerstaan.”

Landbouw is waarschijnlijk de industriesector die het meest wordt beïnvloed door klimaatverandering, terwijl het zelf ook een belangrijke aanjager is van broeikasgasemissies”, zegt Carmichael Roberts van Breakthrough Energy Ventures. “We hebben alternatieven nodig die de traditionele landbouw kunnen aanvullen zonder bij te dragen aan emissies of een te grote afhankelijkheid van instabiele toeleveringsketens te creëren. De cellulaire landbouwtechnologie van Galy biedt een oplossing voor deze uitdagingen, terwijl het de efficiëntie van hulpbronnen verbetert en de klimaatbestendigheid van de sector vergroot.”

Meer opkweken 
Voor nu richt de start-up zich op de textielindustrie, maar er zijn plannen om meer landproducten in het lab te produceren. Zo is er de ambitie om in de toekomst ook cacao en koffiepoeder in het lab op te kweken. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024