Blog

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: een bijzonder intelligent artikel over het huidige China op het wereldtoneel.
Het is lange tijd bon ton geweest om te beweren dat China, de grote vervuiler, eerst maar iets moest gaan doen en het onverstandig is als wij de hete klimaat kastanjers uit het vuur gaan slepen. Misplaatste arrogantie en superioriteitsgevoel. Want ondertussen is China ons voorbij gestreefd en heeft het de wereldmarkt in handen van groene technologie producten: zonnepanelen, elektrische auto’s en batterijen.

Hoe doen ze dat: elk land achter zich laten?
Het begon bij Japan dat supergoedkoop speelgoed en huishoudproducten exporteerde, maar ook goedkoper zeeschepen ging bouwen.
Door Amerikaanse management technieken in hun industrieën te implementeren kregen zij goud in handen met kwaliteitsproducten als gevolg. Televisies, videorecorders, walkmans zijn een paar vroege voorbeelden. Auto’s waren de volgende stap. Van een verslagen en arme natie werkten zij zich op tot de 3de economie van de wereld.

Het arme Zuid-Korea volgde het voorbeeld van Japan. Zij namen de scheepsbouw over toen Japan te duur werd en stortte zich vervolgens op de consumentenmarkt waar zij nu dominant zijn en richten zich daarbij ook op auto’s. Hun welvaart is uitgestegen boven die van Nederland.

China volgde hetzelfde voorbeeld. Heel goedkope consumenten producten exporteren en zich uiteindelijk storten op de technologie van groene producten van de toekomst: zonnepanelen, elektrische auto’s en batterijen.

Maleisië en Vietnam waren volgende voorbeelden van succesvolle landen. Indonesië staat ook in de startblokken.

In het kort de strategie:
– bijzonder goedkoop produceren en exporteren om de wereldmarkt te infiltreren
– imiteer alle succesvolle producten en exporteer goedkoper dan dezelfde producten in andere landen
– imiteer en kopieer technologische producten als smartphones, wasmachines, koelkasten, auto’s en exporteer gesubsidieerd met sterk concurrerende prijzen.
De koopkracht van de bevolking stijgt gestadig mee. China’s gemiddelde lonen stegen met 100% in 10 jaar (gecorrigeerd voor inflatie). Om jaloers van te worden.

Het grote perspectief
Wij van de Vrouwenpartij proberen altijd vanuit een zo hoog mogelijk perspectief te kijken. En wat zien wij dan?
Er is een grote stijd gaande tussen progressieve krachten en retro-krachten. Wij zien het als de laatste strijd, waarin de tegen-krachten een laatste offensief hebben ontketend om te redden wat er te redden valt. De strijd is ons inziens echter al verloren.

Enkele indicaties:
– Brexit heeft laten zien dat je uit een samenwerking terugtrekken dramatische gevolgen heeft. Engeland zakt economisch en in status weg in de wereldorde. De Brexit strijd is verloren en een huiveringwekkend voorbeeld voor andere landen, waaronder het Nederland van Geert. Het lijkt alsof Engeland zich opgeofferd heeft om een domino-effect te voorkomen.

– Het samenwerkingsverband van de NAVO is uitgebreid met Finland en Zweden, terwijl Trump dreigt met terugtrekking. De steun aan Oekraïne is cruciaal voor wereldvrede (= voorkomen nucleaire oorlog) en de toekomst van de wereld, maar onze Geert wil de Nederlandse steun aan Oekraïne het liefst verminderen. De VS en Nederland staan op dit moment aan de verliezende kant.

– De rechts-radicalen werd in de media een glorieuze toekomst toegedicht. In de EU verkiezingen bleef die klinkende overwinning uit, alsook in Frankrijk en waarschijnlijk vandaag ook in de Duitse deelstaat Brandenburg. Het gezonde verstand trekt nu al aan het langste eind?

Kan het in het grote plaatje zo zijn dat Nederland met haar Geert zich (tijdelijk) opoffert om te laten zien hoe een land in de val kan trappen van het rechts-extremisme en wat de gevolgen daarvan zijn? Dat we net als Engeland onze plaats in de wereld op het spel zetten?

Kunnen wij bijblijven?
De economische krachtsverhoudingen zijn naar Azië verschoven. Naar Japan, naar Zuid-Korea, naar Maleisië, Thailand en Vietnam, naar China en India. Dit zal zich blijven uitbreiden. Kunnen wij in dit geweld bijblijven? Het zal niet makkelijk zijn, maar wij hebben een toekomst in innovatie:

– Op plaats 1 staat uiteraard behoud van ASML.

– Kweekvlees, kweekvis, zelfs kweekkatoen en verticale landbouw zijn toekomst gerichte en reeds bewezen innovaties met een enorme markt, een wereldmarkt.

– We kunnen ons richten op AI applicaties en AI robotisering als een eindeloze groeimarkt.

– En wat te denken over innovatief onderwijs? Hersenen, ons brein, zo onderbelicht. We weten nog niet een tiende van wat mogelijk is. De eerste 1000 dagen zijn qua hersenontwikkeling en qua leren de belangrijkste in ons leven en in die dagen weten wij van niks en mag je vooral bewegen? En met feedback onderwijs kun je in 1 jaar leren wat nu nog 5 jaar kost. Ook een wereldmarkt, maar niet te vergeten een verzekering voor de toekomst met geniale geesten als resultaat.

– Voor de rest moeten we bijblijven door met z’n allen te kiezen voor: alles duurzaam, voor energie-neutraal, voor elektrische auto’s en vervoer, voor zonnepanelen en windmolens (ook op ons dak), voor houtbouw, voor biologische landbouw en zuivere lucht, zuivere grond en zuiver water. Dat houdt in: geen fossiele brandstoffen, geen cement, geen kunstmest, geen vergiften in de natuur, in ons voedsel en niet in onszelf en geen ultra-bewerkt voedsel.

We kunnen er ook voor kiezen de boot te missen door naar Geert en het rechts-extremisme te blijven luisteren.
De goeden zullen dan vertrekken naar betere en progressieve oorden waar de strijd door ons vrouwen gewonnen is.
Dus mannen realiseer je waar je voor kiest…..

Lees hier het artikel: China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden

Change Inc.: China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden

NANCY KABALT
20 september 2024

Als het over China gaat, zijn we vaak geneigd onszelf in Nederland tot een soort Calimero te reduceren. Wat hebben onze zonnepanelen, klimaatdoelen en gescheiden afvalstromen voor zin, hoor ik ze dan zeggen, als in China de fossiele industrie op volle toeren draait? China stoot in vier dagen meer CO2 uit dan Nederland in een heel jaar! Maar in dit doemdenken ligt een groot misverstand. China, de ‘groene reus’ in wording, is namelijk veel meer bezig met duurzaamheid dan we denken.

Oneerlijke staatssteun
Een eerste misverstand om uit de weg te ruimen is dat China het als enige wereldmacht oneerlijk speelt. Neem elektrische auto’s. Het land is al vele jaren bezig met het aanwakkeren van deze industrie. Met technologische ontwikkeling, betaalbaarheid en door wereldwijd hun toegang tot cruciale grondstoffen veilig te stellen. In Europa zijn we geneigd dat te zien als marktverstorende staatssteun.
Maar in Europa beïnvloeden we de wereldmarkt van bepaalde producten net zo goed. Als antwoord beschuldigt China Europa namelijk van ongeoorloofde staatssteun aan varkensboeren die hun vlees ‘dumpen’ in China, waardoor lokale varkensboeren het lastig hebben. Waar China kiest om moderne technologie te subsidiëren, kiest Europa ervoor geld te pompen in een onhoudbaar landbouwsysteem. 

China ligt voor op schema met milieudoelen
Met al die investeringen, 266 miljard dollar (1) in hernieuwbare energie in 2022, waarmee het alle andere landen ver achter zich liet, streeft het land naar een koolstofneutrale economie in 2060. Geen loze belofte, want in het huidige tempo kan dat doel zelfs ruim voor die deadline gehaald worden.
China heeft nu al meer dan de helft van ’s werelds zonne-energiecapaciteit en is de grootste producent en exporteur van zonnepanelen (2). En in 2022 werden er meer dan 6,8 miljoen elektrische auto’s verkocht in China, bijna 60 procent van de wereldwijde verkoop (3). Dit betekent dat China niet alleen qua productie, maar ook in adoptie van duurzame technologieën voorop loopt.

Minder vliegtuigen, meer groen
We zijn er nog niet, want China is ook koploper in innovatie op het gebied van groene technologie. Ze hebben ’s werelds grootste netwerk van hogesnelheidstreinen, wat het gebruik van vervuilende binnenlandse vluchten drastisch heeft verminderd. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de economie en de leefbaarheid in steden. En laten we hun megaprojecten niet vergeten, zoals het Groene Muur-project, waarbij China meer dan 66 miljard bomen plant om woestijnvorming tegen te gaan. 
China’s massale investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn ook niet te negeren. Het land is een van de grootste patenthouders op het gebied van groene technologie en leidt de wereld in de ontwikkeling van waterstofenergie en koolstofafvangtechnologieën.

Superioriteitsgevoel op de schop
Natuurlijk, China heeft nog steeds enorme uitdagingen als het gaat om vervuiling en CO2-uitstoot. China bouwt er 674 kolencentrales bij. Dit is een uitbreiding op de meer dan 3000 kolencentrales die het land al rijk is. Deze kolencentrales zorgen samen voor 55 procent van de totale energievoorziening. Maar let op, dit is een daling ten opzichte van 2010. Toen was steenkool nog goed voor 70 procent van de energieproductie. Ze maken dus een zichtbare transitie door. Dit betekent dus dat wij ons in Europa niet comfortabel kunnen wentelen in het idee dat onze inspanningen en ambities wel genoeg zijn. China verandert op een schaal die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen. 
Wat betekent dat voor ons? Het is tijd om onze misplaatste superioriteit los te laten. In plaats van neer te kijken op China als de vervuiler, moeten we erkennen dat zij juist de groene innovator van de toekomst kunnen zijn. We kunnen leren van hun vastberadenheid en schaal van aanpak. Het is zonde om ons blind te staren op wat wij denken dat andere landen níet doen.
China bewijst dat duurzaamheid op schaal mogelijk is. De vraag is nu: durven wij in Europa, en in ons kleine kikkerlandje, groter te denken? Het is tijd om wakker te worden en onze eigen rol in de wereld serieus te nemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024