Blog

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw

Commentaar Vrouwenpartij: ‘Hoor je het ook eens van een ander’, is hier het juiste gezegde.

Obsoleet voor de bouw 
Wij als Vrouwenpartij hebben al meerdere artikelen gewijd aan de toekomstloosheid van onze 4 nieuwe kerncentrales. Weggegooid geld.
Maar Nederland wil als vrijwel enig land in de wereld (buiten Rusland en China) nog kerncentrales bouwen en wel 4. Wij zijn de rekenwonders van Europa?
Maar Nederland heeft er niet bij nagedacht dat ze niet meer nodig zijn voor argument nummer 1: dagen met te weinig zon en wind.
Batterijen, industriële mega-batterijen en thuisbatterijen, die enorm in prijs aan het dalen zijn nemen het eenvoudig op tegen dagen met weinig zon en wind.
En natuurlijk: wie wil kernenergie kopen als die 100% of 200% of nog duurder is dan natuurstroom? Vier kerncentrales is een heilloze missie geworden. De werkelijkheid haalt ze binnen een paar jaar faliekant in. En mogelijk in een jaar of twee en dat scheelt toch een schadepost van een paar miljard euro. Obsoleet voor de bouw begonnen is, is het beeld dat opdoemt.

Windmolen op ons dak
Het idee van een windmolen op elk dak is eenvoudig en uitvoerbaar. Waarschijnlijk al gauw goedkoper dan een paar zonnepanelen.
Samen met je zonnepanelen en je batterij kun je vele dagen met weinig zon en wind met je batterijopslag overbruggen.
Voor de zekerheid een buurtbatterij achter de hand en ons kan niets gebeuren.

Het probleem van Netcongestie
Een probleem dat met batterijen verminderd wordt.
Maar de grootste vermindering ligt bij het toepassen van AI. AI alleen zou het probleem vrijwel kunnen oplossen in het geval dat alles gekoppeld en gecoördineerd wordt.
Stel je hebt een pan-Europees elektriciteitsnet waarin alles met elkaar in verbinding staat, dan kan AI gebruikt worden om er voor te zorgen dat er altijd overal genoeg elektriciteit is, maar ook voor de goedkoopste prijs. Koppel het ook met de weervoorspellingen over heel Europa en vrijwel alles is te voorzien.
Het is de uitvoering en implementatie in de praktijk van de waarde ‘samenwerking’. Alles wat nu onmogelijk is, wordt mogelijk als de waarde ‘samenwerking’ de hoofdtoon voert. Het resulteert in efficiëntie en een lagere prijs voor alles en iedereen.
Samenwerking gaat ons inziens de wereld redden.

P.S. als je even verder kijkt dan zie je dat kernenergie gebaseerd is op splijting en splitsing, maar kernfusie is gebaseerd op samenwerking. Wat heeft de toekomst, denk je?

Lees hier het artikel: Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevan

Bron: trouw.nl
26 september 2024
Column Vincent wil Zon

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant

Zonnepanelen en batterijen lijken dé grote winnaar van de energietransitie te worden. Kernenergie is op de terugtocht.
Kerncentrales verliezen wereldwijd in hoog tempo aan belang voor onze energievoorziening. Vooral de combinatie van zonnepanelen en batterijen doet de nucleaire sector de das om.

Dat constateren Mycle Schneider, een Frans-Duitse analist op het gebied van kernenergie, en Antony Froggatt, een Britse energie-analist verbonden aan de denktank Chatham House. De twee staan weliswaar bekend als kernenergie-kritisch, maar in een vijfhonderd pagina’s dik rapport maken zij goed onderbouwd duidelijk dat kernenergie op de terugtocht is.
Zelfs in China, waar 27 kerncentrales in aanbouw zijn – bijna de helft van alle 59 huidige bouwprojecten wereldwijd – overvleugelt zonne-energie kernenergie nu met enorme marges. China voegde vorig jaar 200 gigawatt (GW, 200 miljoen kilowatt) toe aan zonnecapaciteit , tegen slechts één GW aan kernenergie.

Maar, maar, hoor ik nu voorstanders van kernenergie in mijn oor roepen, een kerncentrale draait vrijwel het hele jaar op vol vermogen. Zonnepanelen leveren daarentegen alleen midden op de dag die topcapaciteit en produceren ’s nachts zelfs totaal geen stroom!
25 ‘kerncentrales’ in één jaar erbij
Klopt helemaal. Maar de verschillen in capaciteit zijn zo groot aan het worden dat dit voordeel van kerncentrales er amper nog toe doet. Met een kerncentrale van 1 GW kun je per jaar ongeveer 8000 gigawattuur (GWh) aan stroom opwekken. Met 1 GW aan zonnepanelen is dat 1000 GWh. Deel die 200 GW aan nieuwe zonnepanelen in China door acht, dan leveren zij toch nog 25 keer meer stroom op dan die ene kerncentrale van 1 GW.
Vorig jaar produceerden de zonnepanelen in China al 40 procent meer stroom dan wat alle Chinese kerncentrales samen leverden. En China zal voorlopig recordaantallen zonnepanelen blijven installeren.

Opslag geeft nekslag
Er is nog een argument dat voorstanders van kernenergie, zoals de Nederlandse regeringspartijen, graag naar voren brengen. Soms schijnt de zon niet én waait het amper, en dan moet je toch érgens je stroom vandaan halen.
Maar ook dat argument deugt niet meer, zeggen Schneider en Froggatt. Dankzij zeer snel dalende prijzen van zowel zonnepanelen als batterijen, lijkt de combinatie van die twee dé grote winnaar van de energietransitie te worden.
Nu al leveren hybride centrales, de combinatie van groene stroom met opslagsystemen, in India goedkopere stroom dan kolencentrales. Kolencentrales leverden bijna overal altijd de goedkoopste stroom. In de EU verslaan zonnepanelen met batterijen al gascentrales op prijs. En vrijwel wereldwijd produceren zon en batterijen samen goedkopere stroom dan kerncentrales.

Groene vakantie aan Rode Zee
Een mooi voorbeeld komt uit Saudi-Arabië. Dat land bouwt aan de Rode Zee een nieuw vakantieoord dat helemaal op groene stroom draait. Het koos niet voor een kerncentrale. Het Chinese technologieconcern Huawei heeft er een combinatie van zonnepanelen en batterijen gerealiseerd dat per jaar 1 TWh aan stroom kan leveren. Dat moet genoeg zijn om een miljoen toeristen per jaar te kunnen ontvangen.
Saudi-Arabië gaat een nieuw toeristenoord aan de Rode Zee geheel van groene stroom voorzien. Huawei heeft daarvoor een systeem van zonnepanelen en batterijen gebouwd dat stroom levert voor 9 eurocent per kWh.
Met de stroom kunnen tientallen grote hotels van energie worden voorzien, wordt uit zeewater drinkwater gemaakt en afvalwater gereinigd, terwijl veel stroom natuurlijk ook nodig zal zijn voor de airco’s.
Ook het vliegveld zal deze groene stroom gebruiken. Nu nog elektrische vliegtuigen die de gasten erheen brengen en vakanties worden zowaar een echte groene bezigheid.

Aantal kerncentrales daalt
Als je kijkt naar het aantal kerncentrales dat nu in aanbouw is, lijkt 59 nog een indrukwekkend aantal. Maar zoals gezegd gaat het alleen al om 27 Chinese centrales. Daarnaast betreft het 26 Russische centrales en dus nog welgeteld 6 overige. In de afgelopen twintig jaar werden 102 nieuwe centrales geopend en 104 oude gesloten. In China kwamen er netto 49 bij, in de rest van de wereld daalde het aantal met 51.
De 35 centrales die sinds 2019 in aanbouw zijn genomen, zijn alle van Chinese en Russische makelij. In de Verenigde Staten, het land met de meeste kerncentrales, werd een half jaar geleden de voorlopig laatste in gebruik genomen. Er staat geen enkele kerncentrale meer op de planninglijsten.

Irrelevant
Schneider en Froggatt trekken voor de kernenergiebranche een sombere conclusie: ‘Anders dan vaak gedacht, blijft kernenergie irrelevant op de internationale markt voor energietechnologie. Zonne-energie met opslagsystemen lijkt de gamechanger te worden.’
Vincent Dekker schrijft over innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon. Vincent heeft ook een podcast, onder meer over zonnepanelen – beluister die via deze link of zoek hem op via de bekende kanalen.

Lees ook:

Er dreigt een nieuwe financiële crisis door overgewaardeerde gas- en kolencentrales
De wereld stevent af op een nieuwe financiële crisis als niet snel de waarde van gas-, kolen- en kerncentrales wordt verlaagd. Zon, wind en batterijen prijzen de centrales uit de markt en daardoor dreigt in 2030 een strop van zo’n 1000 miljard euro.
Vincent wil Zon

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024