Blog

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: mensen met een tuin of een volkstuintje kennen het fenomeen van oprukkende bramen en brandnetels al een paar jaar. Opeens verschenen er metershoge bramenstruiken vanuit het niets. Brandnetels volgden overal.

Niet klimaatverandering maar stikstof
Temperatuurverhoging door klimaatverandering was de oorzaak dachten velen, maar al gauw bereikte ons het nieuws dat de oorzaak bij de hoge stikstofneerslag lag. Maar waarom zo opeens van het ene op het andere jaar? De stikstofuitstoot is toch niet opeens zo opmerkelijk gestegen?
Het antwoord ligt bij de verschuiving westwaarts van deze soorten. Ze komen uit het Oosten met een snelheid van 3,56 kilometer per jaar naar onze overvloedige stikstof toe.

Het gevaar van verdringing
Bramen en brandnetels zijn wildgroeiers die zich bijzonder snel kunnen verspreiden via hun ondergrondse wortelsystemen. Ze kunnen op hun weg alles verdringen met een zeer nadelig effect op de biodiversiteit van planten, vogels en insecten.
Het is een goed voorbeeld van hoe de natuur op meerdere manieren voor onze deur komt te staan en in dit geval onze tuin in komt. Alleen op je balkon ben je veilig.
De enige werkelijke oplossing is het sterk terugbrengen van de stikstofuitstoot van landbouw en industrie.

Praktische bramen controle
Bramen onder controle houden is zo goed als geen doen. Je kunt alle staken doorsnijden, maar volgend jaar heb je er 2 of 3 maal zoveel terug, omdat elke wortel een paar staken kan produceren.
Hoe kun je bramen wel beheersen? Een effectieve oplossing is de staken in de hoogte opbinden. Bramen verspreiden zich via staken die de grond raken en daar gaan doorwortelen. Door de staken op te binden kunnen ze zich niet verspreiden. Aan het eind van het jaar graaf je de pol bramen uit.
Dat er geen nieuwe bramen in je tuin ‘gezaaid’ worden is niet te voorkomen. Opletten dus en direct actie ondernemen (uitgraven) als je een nieuwe braam ontdekt.

Praktische brandnetel controle
Brandnetels verspreiden zich ook via hun wortelsystemen, maar controle is eenvoudiger. Je hebt alleen goede handschoenen nodig en een schep. Brandnetels niet knippen maar uit de grond trekken. Wees er op tijd bij voor ze gaan bloeien, want het aantal zaadjes dat één brandnetel kan verspreiden ligt in de vele tienduizenden.
Nieuwe brandnetels vermijden in je tuin is nauwelijks mogelijk, want de zaadjes kunnen zich met de wind over grote afstanden verspreiden.

Voor ons vrouwen lopen politiek en leven zonder scheiding samen 😉.

https://www.change.inc/agri-food/opmerkelijk-door-overvloed-aan-stikstof-rukken-bramen-netels-en-grassen-op-naar-het-westen-41281

Bron: change.inc
Teun Schröder
18 oktober 2024

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen

Verschillende bosplanten zijn bezig met een migratie van Oost- naar West-Europa. Lang werd gedacht dat de oorzaak lag bij het veranderende klimaat. Doordat de temperatuur op het continent stijgt, zouden planten de koelere temperaturen in het westen opzoeken. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat niet klimaatverandering, maar een overschot aan stikstof in het westen de drijvende kracht achter de plantenmigratie is.

Drieënhalve kilometer per jaar
Wetenschappers bestudeerden data van 266 plantensoorten in verschillende Europese bossen. De eerste metingen van dit onderzoek werden al in 1933 verricht. Wat blijkt: 39 procent van deze soorten verschuift westwaarts met een snelheid van gemiddeld 3,56 kilometer per jaar. Slechts 15 procent van de soorten verschuift noordwaarts. Dat is opvallend, omdat die bevinding afwijkt van de veronderstelling dat opwarming de grootste drijfveer is achter de bewegingen van soorten naar koelere noordelijke regio’s.

Bramen en brandnetels
Stikstofuitstoot, voornamelijk door landbouw, industrie en verkeer, zet zich af in de bodem en creëert een voedingsrijke omgeving voor stikstoftolerante plantensoorten, denk aan bramen, brandnetels en grassen. Deze planten, afkomstig uit het oosten van Europa, verspreiden zich snel in gebieden met hoge stikstofconcentraties en verdringen daar inheemse, gespecialiseerde soorten. En dat heeft weer nadelige effecten voor de biodiversiteit; niet alleen van inheemse planten, maar ook van vogels en insecten die van deze planten afhankelijk zijn.

Biodiversiteitsverlies
Volgens de wetenschappers laat het onderzoek zien hoe ingewikkeld de wisselwerking is tussen natuurlijke processen en biodiversiteit. Daarbij is duidelijk geworden dat stikstofdepositie een onderschatte rol speelt in biodiversiteitsverschuivingen. Als we het verlies van biodiversiteit willen tegengaan, zullen beleidsmakers verder moeten kijken dan alleen het tegengaan van klimaatopwarming, adviseren de wetenschappers.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.
22 oktober 2024

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024