Blog

Brussel zet ‘big pharma’ voor het blok: nieuw medicijn moet in hele EU beschikbaar zijn

Commentaar Vrouwenpartij: na 20 jaar een grote stap voorwaarts maar een kleine stap naar het einddoel.
Een grote stap naar het einddoel is dat medicijnprijzen transparant worden gemaakt, winsten gebonden worden aan maxima en (extreem) dure behandelingen alleen volgens het ‘no cure no pay’ principe kunnen worden aangeboden.
Het einddoel, wat betreft de Vrouwenpartij, is dat het patentrecht op medicijnen wereldwijd komt te vervallen en een alternatief verdienmodel wordt geïntroduceerd. De muziek- en filmindustrie zijn in dezen voorgegaan met streamingdiensten die individuele dragers met copyright virtueel overbodig hebben gemaakt en vergoedingen transparant zijn geworden op basis van gebruik.

Ontwikkeling en productie van medicijnen
De ontwikkeling van nieuwe medicijnen is duur, wordt ons al vele decennia voorgehouden. Productie is in veel gevallen ongekend goedkoop. Na het verlopen van het patent is het niet ongebruikelijk dat het medicijn 80% goedkoper wordt.
Laten we daarom kiezen voor een lumpsum vergoeding bij elk nieuw medicijn. De vergoeding wordt gebaseerd op de ontwikkelingskosten plus een redelijke winstmarge en betaald via een wereldinstituut, opgezet en gesteund door de VN.
Ontwikkeling en productie kunnen hierdoor gescheiden worden, waardoor de medicijnvoorziening wereldwijd vele malen goedkoper kan geschieden. Let wel dat het 10 jaar eerder is dan kan onder het patentrecht. Tegelijkertijd kan ook de productie van het nieuwe medicijn vrij en toegankelijk worden voor elk land.

Politieke wil
De vraag is natuurlijk waarom zo’n systeem niet al toegepast wordt? De voordelen voor de bevolking van de wereld zijn overduidelijk en niet te missen.
Het antwoord is altijd: er bestaat geen politieke wil voor.
De Vrouwenpartij is van mening: de wil hoort bij de burger te liggen en dient van de burger te komen en zeker niet van een onwillende door lobbies gedomineerde regering.
Een rechte rug en het belang van de burger op plaats 1 zetten, zijn de noodzakelijke voorwaarden die een voorgestelde transitie mogelijk maken.
Een Vrouwenpartij met een meerderheid in het parlement kan aan beide voorwaarden voldoen.
De toekomst van de wereld is aan de vrouw.

Lees hier het artikel: Brussel zet ‘big pharma’ voor het blok: nieuw medicijn moet in hele EU beschikbaar zijn
Bron: volkskrant.nl
Marc Peeperkorn
26 april 2023

Brussel zet ‘big pharma’ voor het blok: nieuw medicijn moet in hele EU beschikbaar zijn

De Europese Commissie wil farmaceutische bedrijven het gegarandeerde recht ontnemen om nieuwe geneesmiddelen tien jaar lang concurrentievrij op de Europese markt te kunnen verkopen. Volgens de Commissie blokkeert deze bescherming een goede marktwerking, waardoor miljoenen burgers verstoken zijn van medicijnen of er onnodig veel voor betalen.

‘Een historische dag voor zowel patiënten als de farmaceutische industrie’, zei Europees Commissaris Stella Kyriakides (Zorg) woensdag bij de presentatie van de Commissievoorstellen. Het is de eerste hervorming van de Europese wetgeving voor big pharma in twintig jaar. Kyriakides: ‘Straks zijn er geen eerste- en tweederangs burgers meer bij de toegang tot medicijnen.’

Commissie-vicevoorzitter Margaritis Schinas sprak over het ‘meest complexe, gevoelige en epische pakket dat we tijdens ons mandaat op het gebied van gezondheidszorg hebben voorbereid’.
Farmaceutische bedrijven dreigen zich buiten de EU te vestigen als de voorstellen worden goedgekeurd door de EU-landen en het Europees Parlement. Patiëntenorganisaties vinden juist dat de Commissie niet genoeg doorpakt.

Ongelijkheid

De Commissie stelt dat er momenteel voor geneesmiddelen – anders dan geldt voor de meeste andere producten – geen sprake is van een interne markt in Europa. Dit vloeit voort uit het feit dat zorg een nationale bevoegdheid is en leidt tot ongelijkheid.
Van de nieuwe geneesmiddelen die het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) tussen 2015 en 2017 goedkeurde, belandden er 104 op de Duitse markt, 89 op de Nederlandse, 68 op de Belgische, 24 op de Poolse en 11 op de Letse. Ook de snelheid waarmee nieuwe medicijnen beschikbaar zijn voor burgers varieert nogal: van vier maanden tot ruim twee jaar.
Door deze verschillen in regelgeving vissen nu circa 70 miljoen mensen achter het net bij de introductie van nieuwe geneesmiddelen. Om dat te veranderen wil de Commissie de wettelijke bescherming voor nieuwe geneesmiddelen aan voorwaarden verbinden. Alleen als de fabrikanten hun nieuwe medicijnen in alle EU-landen introduceren, wordt hun product tien jaar lang tegen concurrentie beschermd. Doen ze dat niet, dan zijn concurrenten na acht jaar welkom.
Zelfs dan zijn farmaceutische bedrijven in Europa beter af dan in de rest van de wereld. In de VS is de wettelijke bescherming voor veel medicijnen beperkt tot vijf jaar, in Canada tot acht jaar en in China bedraagt die zes jaar, aldus de Commissie.
De periode van wettelijke bescherming kan worden verlengd als de medicijnen gericht zijn op nog niet behandelbare ziektes (een half jaar extra bescherming), als de fabrikanten meewerken aan openbare, vergelijkbare testen (half jaar extra) of als het medicijn ook voor een andere ziekte geschikt is (een jaar extra). Voor geneesmiddelen voor zeldzame ziektes kan de wettelijk beschermde verkooptijd oplopen tot dertien jaar.

Antibiotica

Opvallend is het Commissievoorstel om fabrikanten met ‘vouchers’ voor extra marktbescherming aan te moedigen te investeren in het ontwikkelen van nieuwe antibiotica. Fabrikanten laten die markt nu grotendeels links liggen: er valt weinig winst te behalen omdat de bestaande antibiotica goedkoop zijn.
Als gevolg van de toenemende resistentie bij mens (en dier) tegen antibiotica dreigen nieuwe epidemieën. Nu al sterven er volgens de Commissie 35 duizend mensen per jaar in Europa door resistentie tegen antibiotica.
Een farmaceut die een nieuwe versie ontwikkelt, krijgt een voucher die recht geeft op één jaar extra marktbescherming van welk medicijn dan ook. De producent mag die voucher ook verkopen. De Commissie wil daarnaast actie tegen het onnodig voorschrijven van antibiotica.

Verder bepleit de Commissie betere samenwerking tussen EMA en de nationale zorgautoriteiten om schaarste aan medicijnen te voorkomen. Dreigende tekorten moeten eerder worden gesignaleerd, de aanvoer van essentiële geneesmiddelen dient verzekerd te zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024