Blog

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant

Commentaar Vrouwenpartij: dat is altijd het probleem van rechts-radicale regeringen. Veel beloven maar in de praktijk beloften nakomen is niet mogelijk. De beloften waren niet gestoeld op de werkelijkheid van alledag. Slechts ‘wishful thinking’ en weinig meer.

De successen tot nu
‘Eigen risico moet direct naar nul’ was de verkiezingsslogan, maar het wordt een halvering over 2 jaar in 2027 en de nul verdwijnt voorgoed de toekomst in.
’Naar Brussel en met de vuist op tafel slaan’ werd toen we weer thuis waren: ‘het was een prettig gesprek’. Niets bereikt dus.
‘Gedwongen vermindering van de veestapel is uit den boze’ is nu omgebogen naar een ongedwongen vermindering van de veestapel.
‘Een muur om Nederland tegen asielzoekers’ zien we nu terug als zwartgelakte blaadjes omdat de experts en ambtenaren tegen zijn. Het is simpelweg niet uitvoerbaar. Maar het blijft de gemoederen bezig houden en dat is waar het om draait. Alles korte-termijn.

De tegenslagen voor de burgers tot nu
De burgers en de natuur leveren in:
* Tientallen zonnepanelen bedrijven sluiten of gaan failliet, omdat de salderingsregeling gestopt wordt en mensen geen zonnepanelen meer kopen. Foutje bedankt?

* De markt voor elektrische auto’s stort in omdat de (nieuwe) regels fossiele auto’s weer aantrekkelijker maken. Duitsland in paniek, autofabrieken dreigen te sluiten, als ook accu makers, die nieuwe fabrieken sluiten voor ze gebouwd zijn. Wat zijn de economische gevolgen voor groei en voor hoe lang?

* Mestprobleem valt niet op te lossen. Wordt het voor een aantal boeren toch een verplichte sluiting?

* Het Stikstofprobleem krijgt niet meer dan mondjesmaat aandacht, waardoor de (woning)bouw achter de feiten aan blijft lopen.

* De koopkracht van de armsten stijgt het minst.

* BTW verhoging voor de sport, het boek, de cultuurkaartjes, hotelbezoek, gaat ons allemaal helpen? Alles bij elkaar treft die BTW verhoging zo goed als iedereen in Nederland. Niet alleen lichamelijk (sport) en psychologisch (leesvaardigheid) maar ook emotioneel en geestelijk (cultuur en entertainment). Was GroenLinks/PvdA niet een betere stemkeuze geweest voor je portemonnee?

* Giften van bedrijven niet langer aftrekbaar van de winst. Alle goeden-doelen instellingen staan te juichen?

* Schijnzelfstandigheid wordt aangepakt. Bedrijven worden bang en ontbinden contracten met ZZPers, schijnzelfstandig of niet. Dat is de ‘menselijke maat’ die terug moest komen? En al die ZZPers die ermee stoppen en in de WW of bijstand terecht komen, kosten ons niets? Hoelang moet je Nederland 1, 2 en 3 uit de lucht staken voordat de ZZPers van de NOS uitgezonderd worden van de regeling?
En hoeveel van de ZZPers die kunnen blijven werken, moeten hun tarief verplicht verdubbelen? Hoeveel werk en opdrachten gaan klusjesmannen dan nog krijgen? Toch maar weer zelf met buurman of vriend de klusjes doen? Of vallen arbeidsmigranten buiten de regeling van schijnzelfstandigheid?

Waar zullen we eindigen?
Gaan we de weg van bijvoorbeeld dictators als Orban en Poetin en Trump?
Wilders is wel gecharmeerd van dictators en ziet graag 76 zetels voor zijn PVV in de Tweede Kamer.
Engeland met haar Brexit is een goed voorbeeld van wat er gebeurt als je de populaire stem op je hand krijgt. Nu zou de meerderheid van de bevolking het liefst terug willen naar de bescherming en voordelen van de EU. Alle beloofde voordelen zijn niet uitgekomen. Het volk is er bedrogen uitgekomen.

Trump als de volgende president van de VS wordt tien keer erger dan de Brexit. Hij wil de grondwet buiten werking stellen, hij wil het ministerie van Onderwijs opheffen, abortus strafbaar maken in de gehele VS en hij wil al zijn tegenstanders veroordelen tot de gevangenis. Absolute macht is zijn doel. Wat Trump wil was tot voor kort ondenkbaar voor iedere Nederlander, maar wat is ondenkbaar in onze situatie met een rechts-extremistische regering?

Als het aan de klimaatontkennende Wilders ligt is geld uitgeven aan het klimaat een verspilling en moet stoppen. Als het alleen aan hem zou zijn zouden wij de EU en Oekraïne in de steek laten. En als het alleen aan hem zou liggen, zou geen enkele asielzoeker in Nederland worden toegelaten.

Het inzicht van de Vrouwenpartij
Onze vraag is: hoe ver moet het komen voor we tot het inzicht komen dat het roer volledig om moet?
Wanneer gaan we beseffen dat het Weer geen spelletje is. Dat het Weer elk jaar, ook in Nederland, extremer wordt? Hoe groot moet de kostenpost van het Weer worden voor we zeggen: dit kan mijn portemonnee niet meer dragen; er moet nu echt iets gebeuren en alle kaarten gezet worden op behoud van milieu en natuur. Eigenbelang kan ons niet meer redden. Alle neuzen moeten dezelfde kant op gaan staan.

Onze strategie om dat te bereiken is eenvoudig en effectief (vanuit onze ervaring met hoe je met kinderen om moet gaan). Beloon alles wat goed is en belast alles wat slecht is voor de mens, de natuur en het milieu. Onze portemonnee leidt ons vervolgens naar de juiste weg.
Niemand, met een enkele uitzondering, steunt slechte zaken als het je geld kost. Iedereen vindt een beloning prettig en voelt zich beter bij een beloning dan bij een straf.
Vroeger draaide zoveel om ons eigen zelfbehoud, nu draait het om het zelfbehoud van de wereld. Het is even wennen om over te stappen naar een veel wijdere blik op de wereld, maar je ziet en voelt al gauw de voordelen.
Onze waarden zijn niet voor niets: Eenheid, Harmonie en Samenwerking.

 

Lees hier het artikel: Schaadt het kabinet de e-auto-opmars – en daarmee het klimaat?

Schaadt het kabinet de e-auto-opmars – en daarmee het klimaat?

Bron: volkskrant.nl

Analyse
Eigenaren en verkopers van elektrische auto’s zijn in rep en roer, omdat het kabinet een eerder aangekondigde correctie op de wegenbelasting ‘versobert’. E-autobezitters betalen straks slechts 25 procent minder wegenbelasting dan die van benzineauto’s. Schaadt de maatregel de klimaatdoelen?
Elektrische rijders betalen nu nog geen wegenbelasting, maar dat gaat volgend jaar veranderen. Dit belastingdouceurtje was ooit bedacht om de verkoop van emissievrije auto’s te stimuleren, naast onder meer een aanschafsubsidie en voordelen voor zakelijker rijders. Maar al dit soort voordelen verdwijnen.

Met name de hoogte van de wegenbelasting is een heet hangijzer. Vanwege hun hogere gemiddelde gewicht zou voor accuwagens een korting gelden op de wegenbelasting van 40 procent, zodat eigenaren ongeveer evenveel betalen als voor een vergelijkbare benzineauto. Dit voordeel zou dan weer langzaam worden afgebouwd, omdat accu’s naar verwachting steeds meer energie kunnen opslaan en dus lichter kunnen worden. Vanaf 2031 zou het verschil in wegenbelasting helemaal verdwenen zijn.
Maar in plaats van 40 procent wil het kabinet nu slechts een korting van 25 procent geven, hoewel het parlement al akkoord was met de voorstellen van het vorige kabinet. Ook houdt de gewichtscorrectie een jaar eerder op dan aangekondigd, namelijk al in 2030.

Verbolgen
Belangenorganisaties ANWB, Bovag en Rai reageren verbolgen. Volgens hen betalen eigenaren van een e-auto straks meer wegenbelasting dan bezitters van een benzineauto. Dit komt doordat accu’s van e-auto’s veel gewicht in de schaal leggen; al snel honderden kilogrammen. E-auto’s besparen ook gewicht, doordat elektromotoren lichter zijn dan verbrandingsmotoren en een transmissie bijna altijd ontbreekt. Maar onder de streep zijn e-auto’s zwaarder.
Dit verschil wordt kleiner. Accu’s zijn de afgelopen tien jaar ongeveer half zo zwaar gewordenMaar deze winst is vooral gebruikt om de actieradius van e-auto’s te vergroten, waardoor hun totale gewicht niet is gedaald. Op een zeker moment zal deze trend stoppen, als e-auto’s ‘genoeg’ bereik hebben. Vanaf dan zullen elektrische auto’s lichter worden en kan ook het verschil in wegenbelasting verdwijnen.

Kleinere modellen
Maar die trend is nog niet zichtbaar, zegt Rico Luman, sectoreconoom transport en automotive bij ING. ‘E-auto’s zijn nog altijd zwaarder, en ik zie nog geen grote accudoorbraken, zoals de vaak genoemde vastestofbatterij.’
Sterker, doordat steeds meer auto’s een ander type accu krijgen, de zogeheten LFP-accu’s, stijgt hun gewicht mogelijk weer, zegt Luman, doordat de energiedichtheid van dit type accu kleiner is. Een voordeel van LFP is wel dat ze goedkoper zijn en langer meegaan dan de nu veel gebruikte NCA-accu (lithium nikkel kobalt aluminiumoxide). Dit type accu kan per kilogram meer energie bergen, maar heeft als nadeel dat het gebruikte nikkel en kobalt vaak onder slechte omstandigheden worden gewonnen.
De ING-econoom vreest dat de kabinetsmaatregel voor wegenbelasting een vertragend effect zal hebben op de vergroening van het Nederlandse wagenpark, die volgens hem toch al stroefjes verloopt. ‘Veel consumenten zijn  in afwachting van kleinere modellen. Daar verwacht ik veel van, maar sommige fabrikanten hebben de introductie juist opgeschoven.’
Dit gebeurt omdat ze minder verdienen aan kleine auto’s en de winstgevendheid van de Europese auto-industrie sterk onder druk staat.

Schommelingen
Als consumenten en bedrijven door de maatregelen eerder een benzinewagen kopen dan een elektrische, heeft dit mogelijk ook gevolgen voor de klimaatdoelen. Hans Hilbers, wetenschappelijk onderzoeker verkeer en vervoer bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), denkt dat dit laatste nogal zal meevallen. ‘Grosso modo is elektrisch rijden nog altijd goedkoper dan rijden op benzine’, zegt hij. ‘Al verschilt het kostenplaatje per automobilist.’

Afgelopen twee jaar verliep de verkoop van e-auto’s in Nederland voorspoedig, maar dit betekent ook dat het ministerie van Financiën een groter gat in de opbrengst van wegenbelasting heeft dan was verwacht. Daarom kiest het kabinet er nu voor de korting te verlagen.
Hoe snel de overstap naar elektrisch zal gaan , weten we niet precies, zegt Hilbers. ‘Maar er zijn constant dit soort schommelingen.’ Dat maakt het volgens de PBL-onderzoeker moeilijk te zeggen hoe groot het effect van deze versobering is.

Schrikeffect
De huidige maatregel komt wel op een ongelegen moment, aldus Hilbers. ‘Ik kan me voorstellen dat automobilisten zenuwachtig worden van alle wijzigingen, net als bij zonnepanelenZo’n schrikeffect kan wel gevolgen hebben.’
Hilbers zegt zich meer zorgen te maken over de uitrol van de laadinfrastructuur. Er geldt voor 2035 nog steeds een verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor. ‘Je weet dus zeker dat we straks emissievrij moeten rijden. Dan moet je wel in sneltreinvaart de laadinfra op orde hebben. Dat lijkt me eerder een showstopper.’

Batterijen gaan langer mee
Naast al het negatieve nieuws over e-auto’s is er ook goed nieuws: de accu’s van de nieuwere modellen gaan met gemak twintig jaar mee, constateert het Britse telematicabedrijf Geotab. Uit een analyse van duizenden accu’s van elektrische auto’s blijkt dat de capaciteit gemiddeld met 1,8 procent per jaar daalt. Dat is een stuk beter dan de vorige keer dat het bedrijf dit onderzoek deed: in 2019 bedroeg de gemiddelde afname nog 2,3 procent. Batterijen in de nieuwere modellen overtreffen hiermee moeiteloos de gebruiksduur van het voertuig, aldus Geotab.

Over de auteur

Bard van de Weijer is economieredacteur van de Volkskrant. Hij schrijft over de energietransitie en de impact daarvan op het dagelijks leven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024